Lavian pakkokuntaliitoksesta kova vääntö

Pohjoissatakuntalaisten Kankaanpään ja Lavian valtuustot äänestävät illalla kuntaliitoksesta. Vaikka molemmat kannattaisivat liitosta, Lavia voidaan liittää pakolla Poriin valtioneuvoston päätöksellä.

Kotimaa
Lavia kartalla
Kimmo Gustafsson / Yle

Pohjois-Satakunnassa Laviassa ja Kankaanpäässä odotetaan keskiviikkona illalla kiihkeitä valtuustokokouksia, kun poliitikot päättävät kuntaliitoksista.

Lavian valtuustossa mahdollisia liitossuuntia ovat Pori ja Kankaanpää. Valtioneuvosto liittäisi Lavian pakolla Poriin, joka ei halua Laviaa. Valtuutetuista enemmistö on etukäteisarvailujen mukaan Kankaanpää-liitoksen kannalla.

Itsenäisenä Lavia ei voi jatkaa heikon taloustilanteensa takia. Liitokseen on ajauduttu kiireellä, ja se on tarkoitus tehdä vuoden 2015 alusta.

Nimikeräys herättää tunteita

Pori-liitoksen kannattajat ovat keränneet nimilistaa lähetettäväksi valtioneuvostolle. Kerääjien tarkoituksena on saada adressiin enemmistö kunnan äänestysikäisistä.

– Listalla on jo seitsemisensataa nimeä. Tavoite eli tuhat nimeä ei välttämättä täyty, mutta 800 on todennäköistä, kertoo valtuutettu Vesa-Pekka Kuusela (kok.).

Kankaanpää-liitosta kannattava valtuuston puheenjohtaja Veikko Palosaari (kesk.) hämmästelee nimilistojen keruuta.

– Itsekin kannattamani normaali kansanäänestys olisi merkityksellinen, mutta sitä ei ehditty järjestää. Tällainen adressi ei kerro Lavian tilanteesta mitään. Ihmettelen kovasti, jos se kaataisi liitoksen siinä tilanteessa, että Lavia ja Kankaanpää molemmat kannattavat liitosta, Palosaari sanoo.

Kankaanpää kahden vaiheilla

Lavia-liitoksesta äänestetään myös Kankaanpäässä. Kankaanpään kaupunginhallitus vastusti liitosta tiukan äänestyksen jälkeen, mutta valtuusto voi tehdä erilaisen ratkaisun.

Molempien kuntien valtuustoihin odotetaan runsaslukuista yleisöä kello 19. Lavian valtuustokokous on siirretty valtuustosalista paikallisen koulun saliin odotetun yleisömenestyksen takia.

Lopullisen päätöksen Lavian liitossuunnasta tekee hallitus. Lavia on talousvaikeuksiensa takia kriisikunta, joten valtioneuvosto voi tehdä ratkaisun pakkoliitoksesta Poriin.

Pori-liitosta kannatti myös asiaa selvittänyt selvitysmies perustelunaan se, että Pori kestäisi paremmin Lavian tuoman taloudellisen taakan.

Pori-pakkoliitos olisi poliittisesti vaikeampi ratkaisu hallitukselle, jos sekä Laviassa että Kankaanpäässä on tahtoa muodostaa pohjoissatakuntalainen liitos. Myös Pori on korostanut, että Lavia kuuluu osaksi Pohjois-Satakuntaa.