Vasikka huutokaupassa ja Woima-sonnin erikoiskuljetus - kuuntele jutut ja katso kuvat Uuraisilta

Yle Keski-Suomen Radio kylässä -kiertue tapasi Uuraisilla muun muassa Suomen tunnetuimman meklarin, Suomen parhaimman jättikuljetusyrityksen, tulevaisuuden räp-tähtiä ja vatsastapuhujan. Uuraislaisia ilahduttaa tällä hetkellä eniten Shellin baarin herääminen henkiin Lönnin pariskunnan ahkeroimana.

Kuva: Pirkko Tainio / Yle
Mikko Maasola ja Heli Kaski tekivät radiosuoraa Uuraisilta 17. huhtikuuta. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Suomen huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ei nauti tv-julkisuudesta, mutta hyväksyy sen asiaan kuuluvana.Varsinkin, kun se pelasti yrityksen. Palsanmäki pyörittää tv-sarjasta tuttua huutokauppaansa jo toisessa polvessa Hirvaskankaalla Uuraisilla. Nuija on paukkunut melkein joka perjantai liki 27 vuoden ajan.

Ikimuistoisin kauppattava on ollut elävä lehmävasikka. Arvokkain huuto on ollut 600-sarjan Mersu V12-koneella. Aki myöntää, että Suomessa vietetään edelleen kulutusjuhlaa. Tavaraa on todella paljon.

Haaveena Akilla on pitää vielä hieno taidehuutokauppa. Heli Kaski ja Mikko Maasola tapasivat Palsanmäen vuoden kiivaimman kauppapäivän, pitkäperjantain alla.

Aki arvioi Pirkko Tainion tuoman Nanny Stillin Pajazzo-kulhon arvoksi liki tuhat euroa.

Uuraisten keskipiste, Autobaari, heräsi henkiin

Suljettu markka-ajan seteliautomaatti nököttää pihalla, baarin seinällä roikkuu valkoinen baklattu kiekkopuhelin ja mustavalkoisia valokuvia 1960-luvulta. Uuraisten keskipisteen eli Shellin baarin uudelleen avanneet Sirkka ja Jouko Lönn haluavat säilyttää paikan retrohengen ja vaalia Kauko Kivelän elämäntyötä.

Lönnit avasivat Autobaarin uudelleen 2.5.2014. Bensan, kaasun ja kotiruoan lisäksi on tarjolla perinteeseen kuuluvia sokerimunkkeja. Löytyipä asemalta munkkien vanha reseptikin.

Sirkka ja Jouko Lönn säilyttävät Uuraisten Autobaarissa 1960-luvun tunnelmaa. Vanha kiekkopuhelin pääsi kunniapaikalle tiskin taakse.

Sadut uusiksi vatsastapuhumisella ja lohikäärme -käsinukella

Uuraisten laitamilta Kotoperältä on kaikkien videoiden kotipesään YouTubeen tuotettu vähemmän kilttejä versioita vanhoista saduista.  Granny George -kanavalta löytyy videoita, jotka on toteutettu maskeerauksella, lohikäärme -käsinukella ja vatsastapuhumisella.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Päivi Hirvi kirjoitti kiltit sadut uusiksi ja valmisti käsinuket uusiosatuja tukemaan. Näyttelijä Minna Tuomanen herättää sadut ja faabelit henkiin huimasti maskeerattuna kertojana Grannynä. Hän kertoo sadut vatsastapuhumalla apunaan mm. käsinukke Lohikäärme George.

Hirvi ja Tuomanen ovat tuottaneet YouTubeen liki 30 englanninkielistä satuvideoa ja niitä voi katsella 70 maassa. Minna ja Päivi suosittelevatGranny And George -aloittelijalle videoaThe Farmer And The Golden Egg. (siirryt toiseen palveluun)

Arvo Vuorela tapasi Päivin, Minnan, lohikäärme Georgen ja uuden hahmon Rätkä-Rotan Uuraisten kirjaston lehtilukusalissa.

Taitavana vatsastapuhujana Minna Tuomanen pystyy yhtäaikaa esittämään tarinankertoja Grannya, lohikäärme Georgea ja Rätkä-Rottaa.

Urban Ninjaanas: räpin salaisuus ei ole päässä vaan sydämessä

Vahvasti riimitetyt rap-kappaleet voivat olla nuorille miehille oiva keino selviytyä vaikeuksista. Tarmo-Petteri Timosaari,14, kertoo, että kun vuonna 2008 oli vaikeita hetkiä, hän alkoi skriivata tunteita paperille.

Yhdessä parkour -kaveri Joni Lahtisen, 15, kanssa syntyi biisi, toinenkin, tuli keikkoja ja tulossa on ensilevy UN 4ever Mixtape. Urban Ninjaanas duossa T-P on LilleBrOr ja Joni InsanE. Ja musaa tehdään sydämellä.

Urban Ninjaanasin kuulumisia voi seurata Sound Cloud -musiikkipalvelussa, YouTube -videokanavalla ja linkit näihin löytyy myös UN:nFacebook-sivulta (siirryt toiseen palveluun).

Tarmo-Petteri on asunut aiemmin Ruotsissa. Hänen isoveljensä Joni-Juhani Timosaari asuu edelleen Ruotsissa ja on edennyt nimellä SatSapienti jaruotsinkielisellä räpillä (siirryt toiseen palveluun)jo mm. Spotify -musiikkipalveluun.

Heli Kaski ja Mikko Maasola haastattelivat UN-kaksikkoa Uuraisten kirjastolla.

Joni Lahtinen ja Tarmo-Petteri Timosaari muodostavat rääppäävän kaksikon Urban Ninjaanas. Jonin räppinimi on InsanE ja TP:n LilleBrOr. TP on asunut myös Ruotsissa.

Silvasti kuljettaa pyörillä satojen tonnien lasteja

Silvasti Oy Uuraisilta taitaa jättisuuret kuljetukset maanteillä koko Euroopan alueella. Silvastin erikoisrekat kuljattavat näinä aikoina etenkintuulivoimaloita. (siirryt toiseen palveluun)

Kyytiä ovat saaneet niin hirsimökit kuin 300 tonnin muuntajakin. Säilöautoa asiakkaan punaviinikuljetuksille Ranskasta Suomeen ei järjestynyt, mutta Miina Äkkijyrkän jättimäisen Woima-sonnin kuljetus onnistui. Siitä syntyi myös tv-dokumenti.

1980-luvulla Silvasti Oy kuljetti ratakiskoja Kostamuksen radalle silloisessa Neuvostoliitossa. -Nyt panostetaan mm. suurten tuulivoimaloiden kuljetuksiin, kertoo Jari Sihvonen Heli Kasken ja Mikko Maasolan haastattelussa.

Taksirenki-Riikasta tulee taksiyrittäjä

Riikka Jussinmäki on vaihtamassa taksirengin roolin taksiyrittäjän rooliksi, vaikka hieman jännittää kokeilla omia siipiä. Riikan äiti ja isä ovat autoalan yrittäjiä. Se antaa näkökulmia yrittämiseen. Uuraista Jussinmäki pitää lintukotona, jossa lapsilla on turvallista kasvaa.

Riikka lupaa olla valmiina kyytilähtöön kellon ympäri. Tosin arkiyöt Uuraisilla ovat todella hiljaisia.

Riikka Jussinmäki on ajanut viisi vuotta ns. taksirenkinä. Nyt on vireillä oma taksilupa.

Nuoret näyttävät mallia kesäbileiden järjestämisessä

Uuraisten nuoret kyllästyivät jumppaamaan suvijuhlissa ja järjestävät nyt itse Summer Partyn 31. toukokuuta. Hanketyöntekijä Heli Metsänen 4H:sta kiittelee nuoria idearikkaudesta ja innokkuudesta. Yhdeksän nuorta järjestää Summer Partyn melko itsenäisesti.

Työryhmän jäsenillä on jo tulevaisuus mietittynä. Juho Kalenius tähtää isona muusikoksi ja Tiia Moilanen Justin Bieberin tyttöystäväksi. Tiialla oli haastattelussa kova työ opettaa Mikko Maasolalle Justinin nimen lausuminen.

Koululaisryhmä kävi seuraamassa radiolähetyksen tekoa ja Urban Ninjaanasin yllätyskeikkaa Uuraisten kirjastossa.

Katso kuvagalleria Uuraisilta