1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mugabe kertoo tyytyvänsä 4 000 dollarin kuukausipalkkaan

Zimbabwen presidenttinä yli 30 vuotta toiminut Robert Mugabe kertoo tulevansa toimeen noin 2 900 euron kuukausipalkalla, kun keskimääräinen kuukausipalkka Zimbabwessa on noin 220 euroa. Harva zimbabwelainen kuitenkaan saa palkkaa, sillä vain joka viidellä on töitä.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe kertoo pärjäävänsä kovina aikoina 4 000 dollarin, eli noin 2 900 euron kuukausipalkallaan. Zimbabwea vuodesta 1980 lähtien hallinnut Mugabe kertoi Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa, että tällä hetkellä ajat ovat vaikeita. Haastattelusta uutisoi Zimbabwen valtion media.

Zimbabwen talous on hiljalleen toipumassa vuosia kestäneestä romahduksesta, jonka katsotaan pääosin johtuneen Mugaben hallinnon päätöksistä. Maa hylkäsi hyperinflaatiosta kärsineen dollarinsa vuonna 2009 ja otti käyttöön Yhdysvaltain dollarin ja joitakin paikallisisa valuuttoja.

Zimbabwessa keskimääräinen kuukausipalkka on noin 220 euroa. Palkansaajien määrä on kuitenkin varsin pieni, sillä Zimbabwen työttömyysprosentti huitelee 80:nen tienoilla. Suurin osa 13 miljoonasta zimbabwelaisesta elää köyhyydessä.

Heikko työllisyystilanne ei ole kuitenkaan näkynyt valtion yritysten johtajien palkoissa. Esimerkiksi kansallisen sairausvakuutusrahaston johtajan kuukausitulot olivat vielä muutama kuukausi sitten yli 535 000 dollaria. Viime kuussa valtio-omisteisten yritysten johtajien kuukausipalkkoihin määrättiin 6 000 dollarin katto.

Presidentin palkka ei ole Mugaben ainoa tulonlähde. Hänen liiketoimiensa tuottoja ei kuitenkaan tiedetä. Aivan pieniä ne eivät ole, sillä hän on rakentanut valtavan kartanon pääkaupunkin Hararen ulkopuolelle. Kartanon arvioidaan olevan yli 10 miljoonan dollarin arvoinen. Viime kuussa Mugabe antoi tyttärelleen 100 000 dollaria häälahjaksi juhlissa, joihin oli kutsuttu yli 4 000 vierasta.