Kuntaliitto: Kymmenellä oppilaalla käytössään vajaat kolme tietokonetta

Peruskouluille ja lukioille suunnattu tietotekniikkakartoitus toteutettiin ensimmäistä kertaa. Kartoituksessa oli mukana 57 prosenttia kaikista kouluista.

Kotimaa
Oppitunti Kaarinan lukiossa.
Jouni Koutonen / Yle

Peruskouluissa on käytössä vajaat kolme tietokonetta kymmentä oppilasta kohden. Luku sisältää niin pöytäkoneet, kannettavat kuin taulutietokoneetkin. Tiedot selviävät Kuntaliiton tekemästä peruskoulujen tietotekniikkakartoituksesta.

– Entisenä opettajana ajattelen, että joka oppiaineessa jokaisella tunnilla koneen ei tarvitse olla koko ajan mukana, erityisasiantuntija Kurt Torsell Kuntaliitosta arvioi.

Hän uskoo, että 2,84 konetta voi olla fiksusti käytettynä riittävä määrä kymmentä oppilasta kohden. Kartoituksessa ei kysytty, kokivatko koulujen opettajat ja oppilaat määrän riittäväksi.

Torsell huomauttaa, että pöytäkoneet on usein sijoitettu joihinkin luokkiin, joissa oppilaat kiertävät. Koneita siis käyttää useampi oppilas. Kannettavia ja taulutietokoneita voidaan käyttää myös projekteissa, vaikkapa viikon ajan jossakin tietyssä aineessa.

Omien laitteiden käyttö ei ole peruskouluissa kovin yleistä. Vain joka kymmenennessä koulussa on oppilaiden käyttöön hankittu henkilökohtaisia tietokoneita.

Sähköiset oppimisympäristöt yleisiä

Sähköisten oppimisympäristöjen käyttö on suhteellisen yleistä. Niillä tarkoitetaan opetuksessa käytettävää tieto- ja viestintätekniikkaa, joka on useimmiten oppimateriaaleja ja kotitehtäviä. Yli 20 000 asukkaan kunnista useammalla kuin kahdella kolmesta on käytössään sähköinen oppimisympäristö.

– Niitä kuitenkin hyödynnetään vaihtelevasti, korostaa erityisasiantuntija Kurt Torsell.

Yhdeksällä kunnalla kymmenestä on käytössä koulun ja kodin sähköinen viestintäjärjestelmä. Koulun ja kodin välinen yhteydenpito onkin siirtynyt osittain verkkoon.

Peruskouluille ja lukioille suunnattu tietotekniikkakartoitus toteutettiin ensimmäistä kertaa. Yhteensä vastauksissa käsitellään 1 696 peruskoulua tai lukiota, jotka edustavat 57 prosenttia kaikista kouluista 152 kunnassa. Kuntien ja koulujen tietotekniikkakartoitukset toteutettiin Kuntaliiton ja Kuntaliitto-konserniin kuuluvien FCG Finnish Consulting Groupin yhteistyönä.