Italialaispoliitikko vaatii loppua pakolaisten pelastamiselle merestä

Maahanmuuttovastaisen Pohjoisen Liitto –puolueen johtajan Matteo Salvinin mukaan Italialla ei ole varaa pelastaa merihädästä maahan saapuvia tuhansia pakolaisia. Kahdessa päivässä Sisilian lähiseudun vesistä on pelastettu viranomaisten mukaan 1 149 pakolaista.

Ulkomaat
Pohjoisen liitto -puolueen johtaja Matteo Salvini puhumassa kannattajilleen
Pohjoisen liitto -puolueen johtaja Matteo Salvini puhumassa kannattajilleen kampanhakiertueellaan Firenzessä 16. huhtikuuta.Maurizio Degl'Innocenti / EPA

Oppositiossa oleva Pohjoisen Liitto aikoo tuoda parlamentin äänestykseen lakialoitteen Mare Nostrum –operaation välittömästä lopettamisesta. Operaation tehtävänä on valvoa Italian eteläisiä aluevesiä ja pelastaa merihätään joutuneita pakolaisia. Se käynnistettiin viime syksyisen 359 uhria vaatineen Lampedusan laivaturman jälkeen.

Osa Silvio Berlusconin Forza Italia –puolueen kansanedustajista on ilmaissut tukensa lakialoitteelle.

Valvonta- ja pelastusoperaatio maksaa Italialle 300 000 euroa päivässä

Kärkkäistä lausunnoistaan tunnettu Salvini on sitä mieltä että kalliit pelastusoperaatiot eivät ole ratkaisu pakolaisongelmaan ja niitä ei pidä jatkaa.

– Rahat tukevat suoraan ihmissalakuljettajia ja sitä kautta meidän rantojemme valloitusta, Salvini sanoi italialaisen ANSA-uutistoimiston haastattelussa.

Hän viittasi Italian viranomaisten tietoihin, joiden mukaan Mare Nostrum –operaation ylläpitäminen nykyisessä laajuudessaan maksaa maalle 300 000 euroa päivässä.

Salvini lupasi myös matkustaa Sisiliaan osana vaalikampanjaansa osoittamaan tukensa alueen asukkaille. Pohjoisen Liitto on kampanjoinut aktiivisesti eurovaaleissa juuri siirtolaisteeman ympärillä. Lisäksi se on kannustanut muita eurooppalaisia maahanmuuttovastaisia puolueita liittymään yhteisrintamaan sen kanssa.

Pakolaisten määrä on kasvussa

Italiaan meriteitse saapuvien pakolaisten määrä on jälleen kasvussa eteläisen Välimeren säätilan parannuttua myrskyisten talvikuukausien jälkeen. Sunnuntain ja maanantain aikana Italian laivasto on pelastanut Sisilian lähiseudun vesistä yhteensä 1149 pakolaista.

Syyrian konflikti ja Pohjoisen Afrikan levottomuudet ovat nostaneet Italiaan pyrkivien pakolaisten määrän ennätyslukemiin. Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana maahan on pyrkinyt vesiteitse jo 11 000 pakolaista. Italian sisäministerin Angelino Alfanon mukaan pelkästään Pohjois-Afrikassa on 300 000 – 600 000 ihmistä odottamassa siirtymistä meriteitse Eurooppaan.

Pakolaiset tekevät merimatkan usein erittäin huonokuntoisissa ja täyteen ahdetuissa veneissä. Pakolaisille ainoa mahdollisuus päästä maihin on joutua merihätään ja toivoa pelastetuksi tulemista. Italialaisviranomaiset nimittäin käännyttävät ilman maihinnousulupaa matkustavat pakolaiset jo merialueella.

Suhtautuminen pakolaiskysymykseen jakaa mielipiteitä

Avoimesti maahanmuuttovastainen Pohjoisen Liitto nauttii mielipidemittauksien mukaan vain viiden prosentin kannatuksesta. Italialaisista kuitenkin moni on sitä mieltä, että pakolaistulva maahan ei voi jatkua nykyisellään.

– Meillä ei ole varaa tähän. Emme voi ratkaista muiden maiden ongelmia, kun oma taloutemme on syvässä kriisissä, sanoo eläkkeellä oleva roomalainen Massimo.

Euroopalta toivotaan apua.

– En ole Salvinin kanssa samaa mieltä, koska emme voi vain jättää tuhansia ihmisiä merihätään kuolemaan. Mutta muiden Euroopan maiden pitää auttaa meitä. Asiaan pitää löytyä ratkaisu jo lähtömaissa, emme me voi vastaanottaa satojatuhansia ihmisiä, sanoo 27-vuotias opiskelija Cristina.