1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

OAJ: Tuhannet opettajat jääneet pois töistä kiusaamisen tai väkivallan takia

Jotkut lukio-opettajat karttavat penkkaripäiviä nuorten harrastaman kiusaamisen takia, kertovat opettajat Yle Uutisille.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Opettajien ammattijärjestö OAJ arvioi, että lähes 4 000 opettajaa on jäänyt viime vuoden aikana pois töistä epäasiallisen kohtelun tai kiusaamisen takia. Lisäksi joka kymmenes opettaja on kokenut vuoden aikana jonkinasteista väkivaltaa työssään.

OAJ perustaa arvionsa tutkimukseensa, jonka se julkaisi keskiviikkona.

Tyypillisiä opettajien kiusaajia ovat päiväkodeissa ja kouluissa vanhemmat tai työkaverit. Ammattikorkeakouluissa tai ammattioppilaitoksissa kiusaajat ovat esimiehiä tai työkavereita. Väkivalta on puolestaan yleisintä päiväkodeissa ja peruskouluissa. Tekijöinä ovat silloin lapset ja nuoret.

Yhdeksässä kymmenestä kiusaamis- tai väkivaltatapauksesta opettajalla ei ole ollut syytä jäädä sairauslomalle. Itse asiassa useat opettajat kertoivat Yle Uutisille, että tapauksista ei välttämättä haluta puhua kovin laajasti edes työyhteisön sisällä.

Sen sijaan useilla sadoilla opettajilla tapaukset ovat aiheuttaneet sairausloman, joka on kestänyt yli kolme kuukautta. OAJ laskee, että sairauspoissaoloista on kertynyt kunnille vuodessa 16 miljoonan euron lasku, kun mukaan lasketaan sijaisten palkkaamiseen kuluneet rahat.

Vanhemmat tekevät valituksia

OAJ:n tutkimuksessa saatu tulos opettajien kokemasta fyysisestä väkivallasta on linjassa kuntien kaikkien ammattiryhmien kokemusten kanssa. Työterveyslaitoksen Kunta 10 -tutkimuksen mukaan joka kymmenes kuntatyöntekijäkin joutuu työssään hakatuksi, potkituksi tai lyödyksi.

Opettajien kokema kiusaaminen vaikuttaa sen sijaan olevan kaksi kertaa yleisempää kuin muilla kuntien palveluksessa olevilla.

Useat opettajat kertovat Yle Uutisille, että kiusaaminen näkyy kouluissa esimerkiksi siten, että vanhemmat tehtailevat opettajista valituksia rehtorille tai kunnan opetuslautakunnalle. Tai siten, että jotkut lukio-opettajat ovat jääneet opiskelijoiden harrastaman kiusaamisen takia pois penkkaripäivistä.

Nuorten käyttämää haistattelevaa tai solvaavaa kieltä kaikki opettajat eivät edes miellä kiusaamiseksi, koska se on niin arkipäiväistä varsinkin peruskoulussa.