Suomalaiseläkeläiset kiinnostuivat verovapaasta elämästä Portugalissa – "kyselyjä tulee lähes päivittäin"

Portugaliin muuttaminen kiinnostaa yhä useampia eläkeläisiä, myös suomalaisia. Syynä on maan verolinjaus,  jonka myötä Portugaliin muuttava voi saada ulkomailta maksettavan eläkkeen kymmenen vuoden ajan verottomana. Portugalin veroetuihin tullaan tutustumaan jopa suomalaiseläkeläisten suosimasta Espanjasta.

talous

Talousvaikeuksien vaivaamaan Portugaliin muuttaminen kiinnostaa yhä useampia eläkeläisiä. Syynä on maan verolinjaus, jonka myötä Portugaliin muuttava voi saada ulkomailta maksettavan eläkkeen kymmenen vuoden ajan verottomana.

Avokätisellä tarjouksella Portugali yrittää saada maahan uusia asukkaita, jotka kuluttaisivat.

Linjaus tuli voimaan viime vuoden alussa. Verovapaus koskee yksityiseltä sektorilta ansaittuja eläkkeitä.

Veroton elämä Portugalissa kiinnostaa myös suomalaisia eläkeläisiä.

– Kyllä aina tietysti eläkeläisiä tällainen kiinnostaa ja meiltäkin on asiasta kyselty täällä neuvontapalvelussa, kertoo seniorineuvoja Helena Balash Suomi-Seurasta.

Portugalin lisäksi tällä hetkellä vain Espanjalla ja Ranskalla on oikeus verottaa Suomesta maksettuja yksityisen puolen eläkkeitä. Viime vuoden alkuun saakka myös Marokolla oli oikeus verottaa Suomesta maksettuja eläkkeitä – Marokon tapauksessa oikeus koski niin yksityisen kuin julkisen puolen eläkkeitä.

Espanjastakin tähytään Portugaliin

Toistaiseksi muutamat kymmenet suomalaiseläkeläiset ovat anoneet Portugalin verovapautta. Verovapauden saamisen kriteereihin kuuluu muun muassa se, että henkilö ei ole asunut edeltäneen viiden vuoden aikana Portugalissa. Lisäksi verotonta eläkettä mielivällä on oltava vuokrasopimus asuntoon Portugalissa.

Tarjous ei siis koske jo Portugalissa asuvia eläkeläisiä.

Portugalin imu on niin kova, että se on herättänyt kiinnostusta jopa suomalaiseläkeläisten suosimassa Espanjassa. Espanjasta Portugaliin eläkeläisiä ajaa myös Espanjan kiristynyt verotus.

– Jotkut eläkeläiset – siis eivät vain suomalaiset, vaan myös muunmaalaiset – ovat joutuneet suuriin vaikeuksiin verotuksellisista syistä. He ovat saattaneet saada mätkyjä, kun Espanjan veroviranomaiset ovat käyneet uudestaan läpi takavuosien verotusta, kertoo Balash.

Jatkaako Portugalin seuraava hallitus veroetua?

Aika näyttää, kiihtyykö eläkeläisten virta Portugaliin niin Espanjasta kuin muualtakin. Esimakua on jo saatu Algarvessa Portugalissa.

– Viime kuukausien aikana tämä Portugalin lahja tänne muuttaville eläkeläisille on näkynyt kyllä meidän kaikessa toiminnassa. Olemme saaneet tänne pari kolme kertaa linja-autollisen suomalaisia espanjasta joille on sitten kerrottu tätä problematiikkaa, mitä tähän liittyy, kertoo Algarven Suomi-Seuran puheenjohtaja Raimo Luokomaa.

Luokomaa saa kyselyjä Portugalin nollaveroprosentista "jos ei nyt ihan päivittäin, niin viikoittain".

Portugalin verovapaus eläkeläisille on voimassa kymmenen vuotta.

– Kymmenen vuotta on pitkä aika ja siinä ehtii tapahtua paljon. Toivotaan, ettei tämä ole turha manööveri niille suomalaisille, jotka tänne muuttavat, sanoo Luokomaa.

Nähtäväksi siis jää, haluavatko Portugalin tulevat hallitukset pitää veroedun voimassa.

Viime vuonna ulkomaille maksettiin eläkkeitä 62 000 henkilölle

Viime vuonna Suomesta maksettiin eläkkeitä ulkomaille yhteensä noin 62 000 henkilölle. Heistä noin puolet oli Suomen kansalaisia.

– Ulkomaille maksettujen eläkkeiden määrä on pysynyt aika vakiintuneena, sanoo tilastopäällikkö Mikko Pellinen Eläketurvakeskuksesta.

Ylivoimaisesti eniten eläkkeitä maksetaan Ruotsiin, mutta ne ovat pääosin pieniä kansaneläkkeitä. Keskimääräinen yhdelle henkilölle Ruotsiin maksettu eläke oli Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan viime vuonna parisataa euroa kuukaudessa.

Eläkkeitä Suomesta Espanjaan maksettiin muutamalle tuhannelle henkilölle, keskimäärin noin 1 900 euroa kuukaudessa. Portugaliin eläkkeitä maksetaan muutamille kymmenille, mutta sinne maksettu keskimääräinen eläke oli noin 2 000 euroa.

Eläketurvakeskuksen mukaan keskimääräinen Suomessa maksettu eläke on kuukaudessa 1 500 euroa.