SVT: Metanolimojito tappoi ruotsalaisturistin Indonesiassa

Ruotsalaismies kuoli metanolimyrkytykseen Indonesiassa vuonna 2012. Huhtikuun alussa ruotsalaisviranomaiset ryhtyivät varoittamaan matkailijoita myrkyllisestä alkoholista.

Ulkomaat

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo ruotsalaisturistista, joka kuoli kesäkuussa 2012 nautittuaan Indonesiassa metanolista valmistetun mojito-drinkin. Miehen tyttöystävän Michaela Pechacin mukaan mies joi yleensä olutta, mutta halusi eräänä iltana kokeilla baarin mojitoa.

Seuraavana aamuna miehen vointi huononi nopeasti. Pian tämän jälkeen hän menehtyi eräällä lomasaaren klinikalla. Pariskunta lomaili Gili Trawangan saarella.

Pechac perusti ystävänsä kanssa englanninkieliset Facebook-sivut (siirryt toiseen palveluun), joille he keräävät tietoa Indonesiasta ja metanolista.

SVT:n mukaan kesäkuussa 2012 kuollut ruotsalaismies on vain yksi useista turisteista, jotka ovat kuolleet metanolimyrkytyksen seurauksena. Metanoli on erittäin myrkyllinen alkoholi, jota syntyy pontikan tislauksen yhteydessä.

Ruotsin Indonesian suurlähetystön mukaan Indonesiaan matkustavien tulee olla pitää mielessä metanolimyrkytysten aiheuttamat kuolemantapaukset.

Uhrit olivat nauttineet metanolia muun muassa Javalta, Sumatralta, Balilta ja Lombokilta ostamissaan alkoholituotteissa.

SVT:n haastattelema miehen kaksi ystävää kuoli ostettuaan ja nautittuaan tuotteita, joiden uskoivat olevan tavallista alkoholia.

– Kun pulloja katsoo, ne näyttävät aidoilta viinapulloilta. Pulloissa on tunnettujen merkkien etiketit. Mutta sisältöön ei voi luottaa. Se on voitu väärentää kotipolttajien pitkässä ketjussa, Hery Situmpol totesi SVT:lle.

Indonesiassa ulkomailta tuotua alkoholia verotetaan ankarasti, joten pontikan käyttö on yleistä ja laittomia tislaamoja on runsaasti.

Lähteet: Yle Uutiset