Uutisluokka selvitti myymälävarkauksien seurauksia

Varkaudet ilmoitetaan poliisille ja merkintä teosta näkyy vuosien ajan. Nuoruudessa tehty virhe saattaa tulla ongelmaksi esimerkiksi kesätöitä hakiessa. Yle Uutisluokka Ulvilan Vanhankylän koulusta selvitti asiaa.

Yle Uutisluokka
Nuoria koululaisia karkkihyllyllä.
Myymälävarkaudesta voi olla kauaskantoiset vaikutukset.Yle / Tapio Termonen

Nuoret asioivat kaupassa useimmiten karkkihyllyllä tai juomapulloa hakemassa. Kiusaus voi tehdä sen, että osa tavarasta menee taskuun myyjän huomaamatta. Läheskään kaikkia varastaminen ei kuitenkaan kiinnosta.

- Ei ole tullut mieleen varastaa, koska siinä on minun mielestä niin pahat seuraukset. Ei ole mitään järkeä varastaa, sanoo Saku Santaoja Vanhankylän koulusta Ulvilasta.

Merkinnät  viideksi vuodeksi

Myymälävarkauksien määrä on ollut kasvussa ainakin Satakunnassa. Poliisin tietojen mukaan viime vuonna maakunnassa tehtiin noin 2000 myymälävarkautta, joista esimerkiksi Ulvilassa tapahtui joitakin kymmeniä. Myymälävarkauksia tekevät kaiken ikäiset, lapsista aikuisiin.

- Siitä annetaan tapahtumapaikalla 15 vuotta täyttäneelle sakko. Se säilyy meidän tietojärjestelmässä 5 vuotta. Jos on alle 15 vuotias, niin siitä tehdään joka tapauksessa rikosilmoitus ja se menee lastensuojelun käsittelyyn. Se säilyy myös 5 vuotta siellä järjestelmässä, kertoo komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Voi haitata työn saantia

Poliisin kanssa tekemisiin joutuminen saattaa seurata nuorta vielä pitkään elämässä. Asia voi tulla esiin muun muassa siinä vaiheessa, kun nuori hakee kesätyöpaikkaa.

- Jos näpistyksestä on jäänyt kiinni tai on merkintä poliisin tai jonkun muun viranomaisen rekisterissä, niin kyllä se toki vaikuttaa, sanoo toimialajohtaja Jussi Kaartinen Satakunnan Osuuskaupasta.

Kaupoista näpistellään useimmiten halpoja tuotteita, mutta myös suuria ja arvokkaampia tuotteita viedään. Harkitsemäton teko voi kalvaa mieltä vielä pitkäänkin. Myymälävarkauksien seuraamuksia ei aina mietitä varastettaessa ja näpistyksessä kyseessä voikin olla pelkkä hauskuutus.

- Itse minä on ole ikinä ajatellut varastaa. Minun mielestäni se ei ole kenellekään hyväksi. Se ei ole mitenkään järkevää, sanoo Anni Vainio Ulvilan Vanhankylän koulusta.

Yle Uutisluokka

Vanhankylän koulun 6 C on Yle Uutisluokka. Tämän jutun teki työryhmä, johon kuuluvat Otto Makkonen, Saku Santaoja, Saara Tillqvist ja Anni Vainio.