Petteri Orpo ei lähde kokoomuksen puheenjohtajakilpaan – muut kärkipaikat kiinnostavat

Orpon mukaan päätöksessä painoivat ennen kaikkea perhesyyt.

politiikka
Petteri Orpo
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo ei lähde tavoittelemaan puolueen puheenjohtajan paikkaa.

– Puheenjohtajakisa sai nyt jäädä. Kiitos kaikille teille, jotka olette minua tukeneet ja kannustaneet. Päätös oli vaikea, mutta elämäntilanteeseen ainoa oikea. Aika perheen kanssa on jo nyt kortilla, ja puheenjohtajan työssä se olisi jäänyt vielä vähemmälle, Orpo kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Hänellä on vaimonsa kanssa 7- ja 10-vuotiaat lapset.

Politiikan kärkipaikat kiinnostavat

Orpo painotti myöhemmin tiedotustilaisuudessa, että päätös johtui todellakin perhesyistä eikä esimerkiksi siitä, ettei hän uskoisi pärjäävänsä kisassa elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle. Hän huomautti, että puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa, joka on aina "ihan oma maailmansa".

Orpo ei kokenut ongelmaksi esimerkiksi ministerinkokemuksen puutetta, koska hän on toiminut hallituspuolueen ryhmänjohtajana ja varapääministeri Ville Itälän erityisavustajana.

Hän korosti kieltytyvänsä nyt vain puheenjohtajaehdokkuudesta mutta olevansa edelleen kiinnostunut muista politiikan ykkösketjun paikoista. Puheenjohtajavaihdoksen ja eurovaalien vuoksi kokoomuksessa vapautunee useampiakin ministerin tehtäviä. Orpo ei kuitenkaan halunnut yksilöidä, mikä tehtävä tai salkku häntä kiinnostaisi.

– Katsotaan niitä sitten aikanaan, hän totesi.

Toivottavasti linja ei muutu

Orpo ei halunnut lähteä vielä tukemaan julkisesti ketään puheenjohtajaehdokasta, koska virallisesti kisaan on ilmoittautunut vasta elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

Orpo sanoi kuitenkin toivovansa, että tulevalla puheenjohtajalla olisi ymmärrys tavallisen suomalaisen arjesta ja että hän pitäisi puolueen sen nykyisellä linjalla.

– Me pärjätään sillä jatkossakin. Sitä ei ole syytä kovasti lähteä muuttamaan, hän sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja tuleva pääministeri valitaan kesäkuun alussa kokoomuksen puoluekokouksessa Lahdessa.

Orpon päätöksestä kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.