Helsingin kouluverkon karsiminen jatkuu

Keskiviikkona kaupunginvaltuuston listalla on kolmen koulun yhdistäminen.

Kotimaa
Alppilan lukio ja yläaste Helsingissä.
Alppilan lukio ja yläaste Helsingissä.Yle

Helsingin kouluverkon tehostaminen jatkuu. Helsinki aikoo yhdistää kolme koulua syksyyn 2016 mennessä. Helsingin kaupunginvaltuusto päättää koulujen yhdistämisestä keskiviikkona.

Yhdistäminen merkitsisi loppua nykyiselle Alppilan yläasteelle, joka sulautuisi Eläintarhan ja Länsi-Pasilan ala-asteisiin. Opetuslautakunnan puheenjohtajan Minerva Krohnin (vihr) mukaan yhdistämisessä on kyse hallinnollisesta järjestelystä.

– Säästämme byrokratiassa. Näillä kolmella koululla on jatkossa yksi rehtori. Siellä toki luovutaan Alppilan ylä-asteen tiloista, josta tulee vuokrasäästöä. Saamme järkevän kokoisen koulun, Krohn perustelee.

Krohnin mukaan vanhempien huoli siitä, että pienet lapset joutuisivat kesken koulupäivän vaihtamaan koulurakennusta on turha.

– Näin ei ole tarkoitus käydä tässä muutoksessa. Sinänsä rehtori päättää tilojen käytöstä, mutta ala-asteikäiset eivät siirry kesken koulupäivän mihinkään vaan ovat samassa tilassa koko päivän.

Kolmen koulun yhdistäminen on osa laajaa kouluverkon muutosta, jossa pienempiä kouluja yhdistetään eri puolilla Helsinkiä. Säästöjä haetaan muun muassa vähentämällä useita koulutiloja, koska Helsingin opetustoimen budjetti kiristyy ensi vuonna.

Helsingin opetuslautakunta on jo käsitellyt koulujärjestelyjä muun muassa Malmin, Pukinmäen, Suutarilan ja Tapanilan alueilla.

Suunnitelmissa on myös yhdistää Koskelan ala-asteen koulu, Käpylän peruskoulu ja Yhtenäiskoulu sekä luopuminen Yhtenäiskoulun tiloista.

Vaihtoehtoisesti yhdistettäisiin Käpylän peruskoulu ja Yhtenäiskoulu, jonka tiloista luovuttaisiin. Samalla Koskelan ala-asteen koulusta tulisi 1.- 6. luokkien koulu. Myös Yhtenäiskoulun ja Alppilan lukioiden yhdistämistä selvitetään.