1. yle.fi
  2. Uutiset

Efva Attling: "Tykkäämme mennä naimisiin"

Ruotsalainen korusuunnittelija Efva Attling ja hänen puolisonsa, laulaja Eva Dahlgren ovat menneet naimisiin kolme kertaa. Aamu-tv:ssä vierailleen Attlingin mielestä Suomen avioliittolainsäädäntö on vanhanaikainen.

Ylen aamu
Efva Attling
Ruotsalainen Efva Attling tunnetaan paitsi korusuunnittelijana myös laulaja Eva Dahlgrenin puolisona. Mitä mieltä hän on siitä, että Suomessa ei vieläkään ole sukupuolineutraalia avioliittolakia?

Ruotsalainen korusuunnittelija Efva Attling ihmettelee Suomen avioliittolainsäädäntöä.

– Se on epäoikeudenmukainen ja epämoderni, hän sanoo.

Suomi on ainut Pohjoismaa, joka ei salli samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Attling ja hänen puolisonsa, laulaja Eva Dahlgren menivät naimisiin heti vuonna 2009, kun Ruotsissa astui voimaan sukupuolineutraali avioliittolaki. Tosin Attling ja Dahlgren olivat virallistaneet liittonsa jo ennen sitä. He ovat ehtineet mennä naimisiin myös Las Vegasissa.

– Tykkäämme mennä naimisiin, se on hauskaa! Tykkäämme pitää juhlia. Ihmisellä pitää olla valinnanvapaus ja ihmisiä pitää kunnioittaa. Kaikilla on oltava sama mahdollisuus valita, Attling sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Attling on yksi Ruotsin menestyneimmistä korusuunnittelijoista, ja hänen korujaan on nähty niin jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicilla kuin poptähti Madonnallakin. Kunnioituksen ja tasa-arvon teema näkyy myös hänen koruissaan.

Viime kesän Moskovan yleisurheilun MM-kisojen jälkeen Attling teki korun Rainbow Freedom, jolla hän halusi osoittaa tukeaan Venäjän seksuaalivähemmistöille.

– Putin ei ole suosikkini. Hän ei kunnioita ihmisarvoa. Mietin, mitä voin tehdä asialle ja tein korun, jossa sateenkaaren kaikki värit on kaiverrettu teksteinä metalliin. Sanoma on, että voitte ottaa pois värit, muttette asiaamme.

Korusuunnittelijaksi Attling päätyi monen mutkan kautta. Välissä hän ehti toimia muun muassa toimittajana ja mallina. Attlingin neuvo luovasta urasta haaveileville on yksinkertainen.

– Jos todella haluaa tehdä jotain, täytyy vain kokeilla. Täytyy uskoa itseensä eikä antaa muiden lannistaa.

Lue seuraavaksi