1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjakielen isä Agricola sai oman leivoksensa

Leivoksen suunnittelijaa innoittivat muun muassa suomalaisuus ja perinteet nykyajassa. Puolukkamarenkileivoksella halutaan muistuttaa lukutaidon merkityksestä: Joka kymmenes aikuinen eri puolilla maapalloa ei osaa lukea.

Kuva: Heidi Harjula

Nettiäänestyksellä valittu agricolaleivos on paljastettu tänään YK:n maailman kirjan päivänä. Voittajaksi äänestettiin Makeaa murmelin täydeltä -leivontablogin kirjoittaja Heidi Harjulan suunnittelema puolukkavalkosuklaaleivos. Ääniä annettiin agricola.fi-sivustolla kaikkiaan melkein 9 000, kerrotaan Suomen pipliaseurasta.

Harjula kertoo agricolaleivoksensa saaneen innoitusta suomalaisuudesta, puhtaista raaka-aineista ja perinteistä nykyajassa. Lopputulos koostuu puolukkamarenkitäytteestä ja valkosuklaavaahdosta kaurapohjalla.

Harjula halusi osallistua kilpailuun juuri lukutaidon edistämistyön takia.

– Lukutaito on meille suomalaisille itsestäänselvyys, ja sellaiseksi soisin sen tulevan muuallakin maailmassa, Harjula pohtii.

Leivoksella Pipliaseura haluaa kiinnittää huomiota maailmanlaajuisen lukutaitotyön merkitykseen: Joka kymmenes aikuinen on lukutaidoton, ja erot naisten ja miesten välillä ovat suuria. Taustalla on muun muassa se, että jos perheiden on tehtävä valinta, kouluun päätyy useammin poika kuin tytär.

Suomessa Agricolan päivänä 9. huhtikuuta juhlitaan kirjakielen syntyä ja muistetaan Mikael Agricolaa, jonka Raamatun suomennos oli pohja suomen kirjakielelle.

– Samankaltainen kehitys, joka aikoinaan Suomessa lähti liikkeelle Agricolan työn seurauksena, on edelleen ajankohtaista monien kansojen parissa, muistuttaa Pipliaseuran viestintäjohtaja Terhi Huovari.

Leivoksen resepti löytyy muun muassa Pipliaseuran verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Seura kääntää ja kustantaa Raamattua eri kielille. Pipliaseura kuuluu Yhdistyneiden raamattuseurojen verkostoon, jonka lukutaitotyön YK:n kulttuurijärjestö Unesco on tunnustanut. Suomen pipliaseura tekee työtä esimerkiksi Boliviassa, Argentiinassa, Egyptissä ja Kambodžassa.