USA lähettää sotilaita Baltiaan

Laskuvarjojoukkojen sotilaat saapuvat ensi viikolla sotaharjoitukseen ja jäävät Viroon ainakin vuoden loppuun asti, kertoo puolustusministeri Sven Mikser Postimees-lehden mukaan. Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoo, että joukkoja lähetetään myös muihin Baltian maihin ja Puolaan.

Ulkomaat
Sven Mikser.
Viron puolustusministeri Sven Mikser.Nicolas Bouvy / EPA

Yhdysvallat aikoo lähettää Viroon 150 sotilasta, joiden on määrä olla maassa ainakin vuoden loppuun asti, kertoo puolustusministeri Sven Mikser Postimees-lehden mukaan.

Yhdysvaltalaiset laskuvarjojoukot tulevat Viroon ensi viikolla, kun Viro järjestää vuosittaisen sotaharjoituksen. Harjoituksen jälkeen 150 sotilasta jää Viroon.

Asiasta kertoo myös Yhdysvaltain puolustusministeriö nettisivuillaan. Sen mukaan kaikkiin kolmeen Baltian maahan sekä Puolaan saapuu harjoituksiin 150 sotilasta. Harjoitus kestää noin kuukauden, minkä jälkeen paikalle tuodaan uusia joukkoja lisäharjoituksiin. Tarkoituksena on kehittää jatkuva läsnäolo harjoitusten kautta, sanoo kontra-amiraali John Kirby.

Kirby sanoo, että viesti Baltian maiden ja Puolan asukkaille on, että Yhdysvallat ottaa vakavasti velvoitteensa Euroopassa. Viesti on sama myös Moskovalle, hän sanoo.

Mikserin mukaan päätös sotilaiden lähettämisestä parantaa olennaisesti Naton pelotetta Itämerellä ja Viron turvallisuutta.

Mikser uskoo, että tämä on alku laajemmalle prosessille Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton maavoimien uudelleenjärjestämiseksi vastaamaan Euroopassa muotoutuneita turvallisuushaasteita.

Nato on jo lisännyt Baltian ilmatilaa valvovien hävittäjiensä määrää ja lisää sitä edelleen. Baltian mailla ei ole omia hävittäjiä ja muut Nato-maat ovat päivystäneet Baltiassa neljän koneen vahvuudella neljän kuukauden rotaatioissa.

Yhdysvallat nosti omalla päivystysvuorollaan hävittäjien määrän kymmeneen. Toukokuun alusta Baltiaan tulee 12 hävittäjäkonetta kolmesta eri Nato-maasta: Puolasta, Britanniasta ja Tanskasta.

Nato on myös päättänyt lähettää Itämerelle laivasto-osaston, johon kuuluu neljä miinanraivaajaa ja niiden tukialus. Alukset ovat norjalaisia, hollantilaisia, belgialaisia ja virolaisia.