Topparoikka tulee urakoimaan Paltamon yöhön

Kivesjärven ja Kontiomäen välillä kilisee ja kolisee öisin ensi kesänä. Lähes 60 miestä vaihtaa rautatien kiskoja ja muita päällysrakenteita yötyönä.

Kotimaa
Kuvassa junaraide
Kalle Niskala / Yle

Radankorjaustyöt hidastavat junaliikennettä Kajaanin ja Oulun välillä ensi kesänä. Junaradan pintakerrokset vaihdetaan Kontiomäen ja Kivesvaaran välillä syksyyn mennessä. Työn tekee yksityinen Komsor Oy.

– Olemme olleet lähes 20 vuotta alalla ja nyt on ensimmäinen kerta, kun urakka on kokonaan yksityisellä yrityksellä, sanoo projektipäällikkö Erkki Sormunen.

Käytännössä radan pintakerrosten vaihtaminen tarkoittaa tukikerroksen sepelin, ratapölkkyjen ja ratakiskojen uusimista.

– Samalla parannetaan tasoristeyksiä ja korjataan useampia routavauriopaikkoja laittamalla lisää routaeristettä. Myös Kiehimäjoen sillalla ja useammalla rummulla tehdään parannustöitä. Kiskot vaihdetaan myös entistä järeämpiin, sanoo Sormunen.

Työtä tehdään pääasiassa öisin, jotta junaliikenne häiriintyisi mahdollisimman vähän.

– Arkiöisin radalle tulee 10 ja viikonloppuna 12 tunnin katko junaliikenteeseen. Lisäksi jonkun verran joudutaan asettamaan nopeusrajoituksia työmaan turvaksi.

Urakka vaatii omanlaisensa tekijän

Korjaustyöt alkavat toukokuun alussa Paltamon ratapihalta.

– Sitä korotetaan hieman, mutta se säilyy samanlaisena kivilaiturina kuin se on nyt. Sillä on historiallisia arvoja sen verran, ettei sitä muuteta korkeaksi laituriksi, sanoo Sormunen.

Pitää olla valmis yö-, viikonloppuyö- ja reissutyöhön yhtä aikaa.

Erkki Sormunen

Alkuvaiheessa urakkaa tehdään pistetöinä. Paltamosta urakka etenee aluksi kohti Kontiomäkeä.

– Heinäkuussa päästään jatkuvaan ratatyöhön ja elokuussa suunnataan Paltamosta Kivesjärven suuntaan. Kaiken pitäisi olla valmista marraskuussa.

Liikenneviraston tilaamaa, yli 10 miljoonan euron urakkaa on tekemässä kaikkiaan 50 - 60 työntekijää. Työ vaatii omanlaisensa luonteen tekijältä, sanoo Sormunen.

– Pitää olla valmis yö-, viikonloppuyö- ja reissutyöhön yhtä aikaa. Omalla uralla tämä on ensimmäinen kerta, kun pääsen tekemään hommia kotoa käsin, myhäilee Paltamosta kotoisin oleva Sormunen.