1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkimus: Rautaesiripun pelästyttämät saksanhirvet välttelevät edelleen raja-aluetta

Eläimet oppivat vuosikymmenien saatossa välttelemään Tšekkoslovakian ja Länsi-Saksan tiukasti vartioitua rajaa, eivätkä ole muuttaneet kulkureittejään vaaran väistyttyä, osoittaa Tšekissä ja Saksassa tehty seurantatutkimus.

Kuva: Carsten Rehder / EPA

Kommunistimaat ja länsimaat aikoinaan tiukasti toisistaan erottaneella rautaesiripulla voi olla edelleen vaikutusta eläinten käyttäytymiseen. Tšekissä ja Saksassa tehdyssä seitsemän vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa todettiin, että saksanhirvet välttelevät edelleen rajaa, joka vielä pari vuosikymmentä sitten oli liipasinherkkien vartijoiden, piikkilangan ja sähköaitojen tiukasti sulkema.

Eläimet oppivat välttelemään Tšekkoslovakian ja Länsi-Saksan erottanutta rajaa kuolemanvaaran vuoksi, ja pysyttelevät edelleen poissa alueelta, vaikka tuolloin eläneet eläimet ovat jo kuolleet. Tämä selittyy sillä, että saksanhirvet noudattavat vuosikymmenien myötä vakiintuneita kulkureittejään.

– Vasat seuraavat emojaan elämänsä alussa ja oppivat kulkureitit, sanoo tutkimusta Tšekin puolella johtanut biologi Pavel Sustr.

Noin 300 saksanhirven liikkeitä seurattiin Saksassa ja Tšekissä GPS-pantojen avulla.