Kuluttaja-asiamies haluaa KKO:sta täyskiellon paperilaskuista perittäville maksuille

Markkinaoikeus kielsi maaliskuussa teleoperaattori Elisaa veloittamasta paperilaskusta 1,90 euroa tai enemmän. Nyt kuluttaja-asiamies haluaa valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Myös Elisa hakee valituslupaa.

Kotimaa
Paperilasku.
Tiina Jutila / Yle

Kuluttaja-asiamies hakee korkeimmalta oikeudelta (KKO) valituslupaa markkinaoikeuden päätöksestä, joka koskee paperilaskuista perittäviä maksuja.

Markkinaoikeus kielsi maaliskuussa teleoperaattori Elisaa veloittamasta asiakkailta kännykkäliittymien paperilaskuista 1,90 euroa tai sitä suurempaa maksua. Lisäksi markkinaoikeus katsoi, että myös 1,90 euroa pienempi maksu saattaa yksittäistapauksissa olla kohtuuton.

Markkinaoikeus ei kuitenkaan kieltänyt kokonaan erillisen maksun perimistä paperilaskusta. Siksi kuluttaja-asiamies haluaa nyt viedä asian korkeimpaan oikeuteen.

Kuluttaja-asiamies katsoo, että paperilaskun lähettämisestä kuluttajalle ei saisi veloittaa mitään. Kuluttaja-asiamies perustelee kantaansa sillä, että kännykkäliittymien kaltaisissa palveluissa paperilasku on edelleen laskuttamisen perusmuoto. Lisäksi kaikilla asiakkailla ei ole internet-yhteyttä tai verkkopankkitunnuksia, eikä siten mahdollisuutta vastaanottaa lisämaksuttomia sähköisiä laskuja.

Teleoperaattori Elisan mukaan lisämaksu on otettu käyttöön, koska paperilaskun toimittamisesta aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia. Elisa sanoo myös tarjoavansa maksuttomia sähköisiä laskutustapoja.

Tulossa ennakkopäätös kaikille yrityksille?

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Mika Hakamäen mukaan korkeimman oikeuden mahdollisen päätöksen ei tule nähdä koskevan vain Elisaa ja muita teleoperaattoreita vaan kaikkia yrityksiä.

– Haemme korkeimmasta oikeudesta totaalikieltoa [paperilaskuista perittäville maksuille] riippumatta siitä, mikä on laskuttajan toimiala, Hakamäki sanoo.

Markkinaoikeuden päätöksen jälkeen Elisa alkoi veloittaa paperilaskuista 1,89 euroa kappaleelta. Aiemmin maksu oli 1,90 euroa.

Verkkosivuillaan DNA ilmoittaa paperilaskun hinnaksi 1,90 euroa ja Sonera 2,90 euroa.

Myös Elisa haluaa valittaa

Myös Elisa on hakenut markkinaoikeuden päätöksestä valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

– Mielestämme ei ole oikein, että markkinaoikeus on päättänyt, että 1,90 euron maksu on kohtuuton, Elisan palvelujohtaja Vesa-Pekka Nikula sanoo.

Elisan kanta on, että yrityksellä tulee olla oikeus periä asiakkaalta palvelun tuottamisesta aiheutuneet kustannukset.

Nikulan mukaan Elisa on tyytyväinen siihen, että markkinaoikeus katsoi, ettei erillisen maksun perimistä paperilaskusta ole aiheellista kieltää.

Seuraavaksi odotetaan, myöntääkö korkein oikeus valitusluvan. Hakamäki arvelee, että päätös valitusluvasta saadaan 6–8 kuukauden sisällä. Mikäli valituslupa myönnetään, itse päätöksen saamiseen voi mennä vielä vuosi lisää.