1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ekokemin jätelaitoksen lupa poiki valitusryppään

Ekokemin kaavailema teollisuusjätteen käsittely- ja kierrätyskeskus kaatopaikkoineen ei rakennu Kokkolan suurteollisuusalueelle lähiaikoina. Aluehallintoviraston myöntämästä ympäristöluvasta on jätetty kymmenkunta valitusta. Valitusten käsittely vienee hallinto-oikeudessa vuosia.

Kotimaan uutiset
Ekokemin laitosta varten on varattu kaksi maa-aluetta suurteollisuusalueelta.
Ekokemin laitosta varten on varattu kaksi maa-aluetta suurteollisuusalueelta.Yle

Määräaikaan mennessä valituksen jättivät muun muassa Kokkolan kaupunginhallitus, Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakunta, Ely-keskus, Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri, Ekokem ja Woikoski Oy. Valituksen jättivät myös useat yksityishenkilöt sekä yhteisesti Ykspihlajan koulun vanhempainyhdistys ja Ykspihlajan Pienkiinteistöyhdistys ry.

Itse luvan hakija, Ekokem, valittaa liian tiukoista lupaehdoista muun muassa kenttärakenteiden osalta. Valitus lähtee myös siitä, että Ekokem ei saanut lupaa käsitellä alueella puhdistamolietettä ja muualta toimitettavia likaantuneita vesiä.

Moni valittaja ei halua kaatopaikkaa lähelle merta. Tästä ovat huolissaan useat yksityishenkilöt, Kokkolan kaupunki ja Luonnonsuojeluliitto.

Pienkiinteistöyhdistys ja koulun vanhempainyhdistys pelkäävät pölyhaittoja ja ovat huolissaan siitä, mitä vaikutuksia sään ääri-ilmiöt, merenpinnan mahdollinen nousu ja tulvatilanteet voivat aiheuttaa.

Suurteollisuusalueella toimiva kaasuvalmistaja Woikoski tuo valituksessaan esiin muun muassa, että jätelaitoksesta voi nousta ilmaan epäpuhtauksia, jotka vaarantavat Woikosken valmistamien kaasujen puhtauden.

Lisää valituksia tulossa?

Aluehallintovirastosta arvioidaan, että ympäristöluvasta saattaa vielä saapua uusia valituksia, sillä osa nyt jo kirjatuista oli lähetetty väärälle viranomaiselle. Jos valitus on eksynyt väärään osoitteeseen, mutta on saapunut sinne määräaikaan mennessä, valitus otetaan huomioon.

Ympäristöneuvos Päivi Vilenius Avista toteaa, että Ekokem-valituksista pyydetään seuraavaksi vastineita. Ne ja Avin lausunto lähtevät hallinto-oikeuteen, jossa käsittelyn ennakoidaan vievän vuosia.

Ekokemin tarkoituksena on rakentaa Kokkolaan laitos, joka vastaanottaisi enimmillään noin 170 000 tonnia jätteitä vuodessa noin 150 kilometrin säteeltä Kokkolasta.

Lue seuraavaksi