Talvi verotti lehtokotilokantaa – hengissä selvinneet aloittaneet liikehdinnän

Etelä- ja Keski-Suomen lähes lumeton talvi oli huono lehtokotiloiden kannalta. Puutarhaihmiset saanevat iloita, sillä kotilot eivät ole pystyneet kovin hyvin talvehtimaan vailla lumen suojaa. Myös kuiva kevät saattaa verottaa kotilokantaa.

Kotimaa
Lehtokotiloita lehden päällä
Mari Karjalainen / Yle

Pohjoista Suomea lukuun ottamatta mennyt talvi oli vähäluminen ja osin lähes lumeton. Nilviäistutkija Ilmari Valovirran mukaan lehtokotilot ovat mitä ilmeisimmin kärsineet lumenpuutteesta.

– Lehtokotilo on monivuotinen otus. Parhaimmin talven yli säilyvät maan suojassa olevat munat. Kun lumen suojaa on vain vähän tai ei lainkaan, pakkanen pääsee ihan maan pintaan ja puree ensimmäiseksi nuoriin vahvoihin yksilöihin. 18-20 asteen pakkasessa vahingoittuvat myös aikuiset kotilot, mutta parhaimmin selviävät karikkeen alla olevat munat, kertoo Valovirta.

Ainakaan eteläisessä Suomessa kovia pakkasjaksoja ei juuri menneenä talvena koettu. Sen sijaan Itä-Suomessa päästään nyt ensimmäistä kertaa näkemään, miten pakkanen vaikuttaa lehtokotilokantaan.

– Juuka on paikkakunta, jossa oli kovia pakkasia, eikä ollut lunta ja siellä tätä asiaa parhaillaan tutkitaan ihan siviilimielessä.

Kevät on hyvä ajankohta nirhata liikkeelle lähteneet lehtokotilot

Kun maan pinta hieman lämpenee, kotilot lähtevät liikkeelle. Nilviäistutkija Ilmari Valovirran mukaan juuri nyt onkin hyvä ajankohta kerätä lehtokotiloita.

– Yksi lehtokotilo munii 50-80 munaa, joten siitä voi laskea, minkä verran populaatio pienenee, jos yhden saa kiinni ja tuhotuksi. Kun kotilot lähtevät keväisin liikkeelle, silloin kannattaa heti olla valppaana.

Paljon riippuu siitä, kuinka kuiva kevät tulee olemaan, sillä kuivuus on myös kotiloille kohtalokasta.

Ilmari Valovirta

Esimerkiksi Tampereella kotipuutarhoista on kerätty kesäisin jopa tuhansia lehtokotiloita. Tuleva kesä näyttää Valovirran mukaan kotiloiden kannalta heikolta.

– Paljon riippuu siitä, kuinka kuiva kevät tulee olemaan, sillä kuivuus on myös kotiloille kohtalokasta. Vielä on myös yöpakkasten mahdolisuus, eikä tarvitse olla paljoakaan pakkasta, kun juuri kuoriutuneet munat tuhoutuvat.

Kotipuutarhuri toivoo siis vielä pientä pakkasta – sellaista, jonka kasvit kestävät, mutta kotilot eivät.