Arhinmäki: Nato-sopimusta on valmisteltu piilossa

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan asiaa ei käsitelty hallituksessa kertaakaan hänen ministeriaikanaan. Arhinmäki oli myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on yllättynyt tiedosta, että Suomi on allekirjoittamassa Naton kanssa sopimuksen, joka parantaisi Suomen valmiutta ottaa vastaan sotilaallista apua.

Arhinmäen mukaan asiaa ei käsitelty hallituksessa hänen ministeriaikanaan kertaakaan. Vasemmistoliitto lähti hallituksesta maaliskuun lopulla, ja Arhinmäki oli siihen asti myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen.

– Sitä on valmisteltu piilossa. Siitähän ei ole informoitu eduskuntaa. Eikä myöskään sinä aikana kun minä olen ollut hallituksessa niin myöskään hallitusta, Arhinmäki sanoi Yle Uutisille.

Hän muistuttaa, että hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan Suomi ei hae Nato-jäsenyyttä eikä myöskään valmistele sitä.

– Ja vaikka tämä ilmeisesti – nyt ei ole tarkkaa tietoa, kun ei ole tuotu tietoa tästä sopimuksesta – saattaa olla kumppanuussopimuksen mukainen, niin on tämä taas askel kohti entistä tiiviimpää yhteistyötä Naton kanssa. Meidän mielestä tässä tilanteessa ei ole tarpeellista ottaa tällaista askelta, Arhinmäki sanoi.

Myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) on paheksunut sitä, että eduskunta on pidetty asian suhteen pimennossa.