Haastateltava syytti tiedustelupalvelua murhayrityksestä – tv-kanavaa uhkaa sulkeminen

Tunnettu pakistanilainen tv-juontaja haavoittui lauantaina Karachissa, kun hänen autoaan tulitettiin. Kukaan ei ole ilmoittanut tehneensä hyökkäystä, mutta Mirin veli syyttää Pakistanin tiedustelupalvelua ISI:tä.

Ulkomaat

Pakistanin puolustusministeriö vaatii johtavan yksityisen tv-kanavan Geon sulkemista, koska kanavalla esitettiin väite, jonka mukaan maan tiedustelupalvelu olisi syynä lauantaiseen hyökkäykseen tunnettua toimittajaa vastaan.

Geon keskusteluohjelman juontaja Hamid Mir haavoittui lauantaina, kun hänen autoaan tulitettiin Karachin kaupungissa. Miriin osui ainakin kuudesti ja hän on sairaalahoidossa.

Hyökkäyksen jälkeen Geon lähetyksessä näytettiin Mirin veljen, toimittaja Amir Mirin kommentti, jossa hän syytti hyökkäyksestä tiedustelupalvelu ISI:tä. Amir Mirin mukaan Hamid Mir oli sanonut perheelle, että ISI on syyllinen, jos häntä yritetään vahingoittaa.

Puolustusministeriö vaatii nyt sähköisiä tiedotusvälineitä valvovaa viranomaista perumaan Geon toimiluvan ja ryhtymään oikeustoimiin sen henkilökuntaa vastaan. Ministeriö syyttää tv-yhtiötä herjaavasta ja skandaalimaisesta kampanjasta ja väittää yhtiön pyrkivän horjuttamaan tärkeää valtiollista instituutiota.

Tiistai-iltana juontaja sanoi Geon lähetyksessä, että ISI:tä on syyttänyt Mirin perhe eikä kyseessä ole kanavan virallinen kanta.

Kukaan ei ole ilmoittautunut Mirin ampujaksi. Murhayritys ei ole ensimmäinen Miriä vastaan. Viime vuonna viranomaiset löysivät hänen autoonsa asennetun pommin.

Ajankohtaiskeskusteluohjelmaa juontava Mir on aiemmin arvostellut sekä Taliban-kapinallisia että Pakistanin armeijaa. Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo Mirin sanoneen 7. huhtikuuta, että tiedustelupalvelu ISI vehkeilee hänen vahingoittamisekseen.

Järjestö sanoo, että vaikka Mirin ampuminen oli järkyttävää, hyökkäys ei valitettavasti tullut yllätyksenä. Mir on ollut jatkuvasti lehdistönvapauden vihollisten kohteena, alkaen Talibanista ja tiedustelupalveluista, järjestön Aasian ja Tyynenmeren osasto sanoo.

Armeija on hallinnut Pakistania suuren osan sen itsenäisyysajasta, mutta siirtyi vuonna 2008 siviilivaltaan. Edellinen sotilasjohtaja, vuonna 1999 kaapannur Pervez Musharraf on parhaillaan syytettynä valtiopetoksesta.

Lähteet: AFP, AP