Maksatko liikaa veroja? - Vähennä ainakin nämä

Iso osa suomalaisista ei jaksa vaivata päätään veroilla, sillä viime vuonna 3,5 miljoonaa ihmistä ei korjannut esitäytettyä veroilmoitustaan mitenkään. Veroasíantuntijan mukaan suomalaiset ovat laiskoja verosuunnittelijoita, kun luvassa ei ole suurta palautuspottia.

verotus
Yksityiskohta veroilmoituksesta.
Yle

Valtaosa meistä on laiskoja verosuunnittelijoita, sillä Verohallinnon mukaan vain 1,4 miljoonaa verovelvollista palautti viime vuonna esitäytetyn veroilmoituksen.

Verohallinto ei ole selvittänyt, paljonko suomalaiset maksavat liikaa veroja.

Varmaa on kuitenkin, että yli 3,5 miljoonaa suomalaista ei korjannut esitäytettyä veroilmoitustaan viime vuonna, vaikka jo Espoosta tai Vantaalta Helsinkiin kulkemiseen oikeuttavan kausilipun vuotuinen hinta ylittää työmatkavähennyksen omavastuuosuuden reilusti.

Veroasiantuntijan mukaan suomalaiset ovat laiskoja hakemaan veronpalautuksia, jos odotettavissa ei ole suurta rahallista hyötyä.

- Ne kaikki verovähennykset on lainsäätäjä säätänyt. Kyllä niitä on tarkotus käyttää, ja se on ihan selvää rahaa, mitä siitä saa takaisin, kannustaa Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Vesa Korpela.

Yle Uutiset kokosi yhdessä Verohallinnon kanssa listan yleisimmistä verovähennyksistä. Asiantuntijana toimii ylitarkastaja Raija Myllys-Kauppinen.

Veronmaksajan muistilista –  tarkista ainakin nämä vähennykset

Kodin ja työpaikan väliset matkat

Päivittäiset työmatkat halvimmalla mahdollisella kulkuneuvolla saa vähentää verotuksessa. Työmatkojen omavastuuosuus on 600 euroa.

Esimerkiksi Helsingin sisällä työmatkansa taittavan kausikortin vuosihinta jää alle omavastuuosuuden, mutta Espoosta tai Vantaalta pääkaupunkiin töihin matkustava voi jo vähentää kausikortin hinnan verotuksessa. Matkat voi vähentää halvimman kulkuneuvon mukaan, vaikka tosiasiassa ajaisikin autolla.

Jos kulkuyhteydet kodin ja työpaikan välillä ovat niin huonot, että joutuu käyttämään omaa autoa, kannattaa työmatkavähennykset ehdottomasti vaatia.

Tulonhankkimiskulut

Tulonhankkimiskuluilla tarkoitetaan kuluja, joita on tullut palkkatulojen hankkimisesta. Tällaisia ovat esimerkiksi omat työkalut, ammattikirjallisuus, itse maksetut koulutukset ja työhuone. Myös työvaatteista, nettiyhteydestä tai tietokoneesta saattaa saada verovähennyksiä.

Tulonhankkimiskulujen omavastuuosuus on 620 euroa.

Kulujen liittyminen tulonhankintaan pitää perustella hyvin. Siksi tulonhankkimiskuluista kannattaa kirjoittaa selvitys, jossa kertoo ammattinsa sekä sen, miten kulut liittyvät tulojen hankkimiseen.

Jos esimerkiksi ICT-työläisen kotona on työtila, jossa hän tekee sivutyönään kotisivuja, voi työtilasta vähentää 195 - 390 euroa riippuen siitä, paljonko sivutuloja tienaa.

Jos ICT-työläinen on joutunut hankkimaan tietokoneen työkäyttöön, voi olla mahdollista vähentää tietokoneen työkäyttöä vastaava osa.

Kotitalousvähennys

Jos olet ostanut yritykseltä kotiisi esimerkiksi siivouspalvelun, lastenhoitoa tai remontin, voit saada kotitalousvähennystä.

Vähennys on viime vuoden verotuksessa enimmillään 2 000 euroa. Omavastuuosuus on 100 euroa.

Molemmat puolisot voivat saada veronpalautusta kotitalousvähennyksenä, eli yhteensä hyöty voi olla jopa 4 000 euroa.

Maksetut elatusmaksut

Lasten elatusmaksut voi vähentää verotuksessa, jos alaikäiselle lapselle on maksettu elatusapua tuomion tai on sosiaaliviranomaisen vahvistaman sopimuksen perusteella.

Vähennys on 1/8 maksetusta elatusavusta, kuitenkin enintään 80 euroa lasta kohden.

Vuokratulot

Jos omistat asunnon, josta saat vuokratuloja, joudut maksamaan tuloista veroa. Voit kuitenkin vähentää verotuksessa asunnosta maksamasi yhtiövastikkeen, vesimaksun sekä remonttikulut.

Esitäytetty veroilmoitus on palautettava 7.5. tai 15.5.

Tarkemmat ohjeet esitäytetyn veroilmoituksen tarkistamisesta ja korjaamisesta löytyvät Verohallinnon sivuilta (siirryt toiseen palveluun) sekä Veronmaksajain Keskusliiton sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Korjaus 30.4. klo 8.30: Esitäytetyn veroilmoituksen jälkimmäinen palautuspäivä on 15.5. ei 14.5., kuten jutussa aiemmin kerrottiin.