1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Legendaarinen HoNsU palaamassa miesten koripalloparketeille

BC Jyväskylän taru on lähellä loppuaan. Ensi kaudella divisioona A:ta saatetaan Jyväskylässä pelata perinteikkäällä HoNsU nimellä.

Kuva: Kalle Pallonen / Yle

BC Jyväskylän kausi päättyi nousujuhlaan. Voitontanssi saattoi samalla jäädä seurahistoriikin viimeiseksi luvuksi, sillä kulisseissa on varovaisesti valmisteltu jo perinteikkään HoNsU:n paluuta miesten koripalloparketeille.

– Kyllä tällaisia keskusteluja on käyty ja käydään varmasti lähiviikkoina lisää, sanoo seuran puheenjohtaja Vesa Linnamo.

– Nyt käydään niitä keskusteluja, jos tätä kautta saadaan laajennettua tätä porukkaa tähän. Nimenomaan tätä taustatyötä tekemään ja sitä kautta nostamaan tätä rahallista panostusta tähän.

Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, divisioona A:ssa, ensi kaudella pelaava BC Jyväskylä syntyi vuosituhannen alussa Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoiden ja Säynätsalon Riennon yhdistettyä edustusjoukkueensa.

BC Jyväskylän tapauksessa 1+1 ei ollut kaksi, eikä edustusjoukkueiden yhdistäminen tuonut kaivatuja lisälihaksia taustoille.

– Aika pienellä porukalla tätä on tehty, toteaa Linnamo.

BC Jyväskylän päättyneen kauden joukkueesta noin puolet on HoNsU:n kasvatteja.

Lauri Markkanen juniorihelmenä

Pelataan sitten ensi kaudella divisioona A:ta Jyväskylässä millä nimellä tahansa, niin heittopussin rooliin tällä kaudella ainoastaan kerran hävinnyt joukkue ei ole lähdössä.

– Meillä on erinomainen kotimainen pohja. On Korisliigaa pelanneita, erittäin lähellä liigaa pelanneita kavereita ja nuoria lupauksia, luettelee BC Jyväskylän valmentaja Jari Laine.

Yksi näistä tulevaisuuden lupauksista on vasta 16-vuotias toisen polven koripalloilija Lauri Markkanen, joka lähtee kesällä Italiaan esittelemään osaamistaan muun muassa NBA organisaatioille.

– Ilmeisesti ihan pelileiri, johon on Euroopasta kutsuttu 50 lupaavinta pelaajaa. Tehdään joukkueet ja sitten pelataan, kertoo väkevästi nousupeleissä esiintynyt Lauri Markkanen.

– Aivan loistava pelaaja. Jos me saadaan vielä vuosi-pari nauttia hänen panoksestaan ja kehityksestään täällä, niin se on aivan loistava juttu, hehkuttaa Jari Laine.

Voi olla, että nautinto jäi tähän kauteen, sillä Markkanen pohtii siirtymistä pois Jyväskylästä jo ensi kaudeksi.

Pääsarjaan ei pyritä taloudellisella riskillä

Vielä tällä vuosituhannellakin Keski-Suomessa on parhaimmillaan ollut kaksi  miesten pääsarjassa joukkuetta (BC Jyväskylä ja Äänekosken Huima). Toiseksi korkeimmalla sarjatasolle nousunsa varmistanut BC Jyväskylä edusti päättyneellä kaudella miesten huippuosaamista.

Paluu pääsarjatasolla vaatisi karkeasti sanottuna budjetin kymmenkertaistamisen.

– Ei hätäillä nyt. Tämä on ihan hyvä paikka nuorille pelaajille kehittyä ja tänne saadaan kyllä pelaajia. Jos se taloustilanne saadaan kuntoon, niin Jyväskylään on helppo houkutella pelaajia.

– Mutta voi olla, että ennen kuin puhutaan eurokentistä, niin siihen  voi mennä vielä jonkun aikaa, naurahtaa aikanaan HoNsU:ssa SM-hopeaa voittanut Vesa Linnamo.