Painoarvo pohtii naisen elämää monelta kantilta

Kemiset on kolmen naisen muodostama harrastajateatteriryhmä. Naisten ensimmäinen näytelmä käsitteli äidin ja tyttären kimuranttia suhdetta. Maaliskuussa ensi-iltansa saanut Painoarvo pohtii naiseutta edeltäjäänsä laajemmin.

näytelmät
Airi Niiranen ja Riitta Mällinen näytelmässä Painoarvo
Elsa Partala

Kemiläiset Elsa Partala, Airi Niiranen ja Riitta Mällinen ovat yhdessä harrastajateatterityhmä Kemiset. Naiset hioutuivat tiiviiksi kolmikoksi jo Partalan kirjoittaman Lippu Vapauteen -näytelmän myötä.

Partalan uusin näytelmä on edeltäjänsä tapaan nähnyt päivänvalon harrastajateatterilaisten Teatterihelinät-tapahtumassa Posiolla.

Tämä ei ole silti poliittinen näytelmä, vaan kuvataan naisen pääsemistä määrääville paikoille.

Elsa Partala

– Saimme sieltä nyt kunniakirjan ja hyvää palautetta. Ammattilaisraadissa istunut Juha Vuorinen sanoi käsikirjoituksestani, että voisinko ajatella tekeväni Painoarvosta myös koko illan näytelmää. Minusta se oli hyvää henkilökohtaista palautetta. Luontevia näyttelijöitä kiiteltiin myös, Partala muistelee maaliskuisesta tapahtumaa.

40 minuutin näytelmä pelaa Partalan mukaan vähäeleisellä lavastuksella ja ennestään tuttujen naisten vahvalla vuorovaikutuksella.

– Lähinnä pyrin tuomaan tässä esille suomalaisen naisen historiaa politiikassa. Tämä ei ole silti poliittinen näytelmä, vaan tässä kuvataan naisen pääsemistä määrääville paikoille. Haluan ottaa myös kantaa siihen, että miksi kaikkien nykynaisten pitäisi olla kauniita, nuoria, laihoja ja menestyviä, kun kuitenkin olemme keskenämme erilaisia, Partala kuvaa.

Ringistä alkuun

Partala muistaa kiitellä kemiläistä kirjoittajaryhmä Rinkiä aina kun tulee puhe siitä, mistä hänen eläkeiässä alkanut teatteriuransa sai alkunsa.

– Rinki on ollut se alkusysäys ja täytyy mainita erikseen Ossi Liiten, joka antoi eväät analyyttiseen kirjoittamiseen, Partala kehuu.

Maaliskuisen ensi-illan jälkeen Painoarvoa on esitetty naisten kotikaupungissa. Yksittäisiä esityksiä on myös ympäristökunnissa.

– Jos joku haluaa tässä kevään aikana meitä tilata esiintymään, niin sitä voidaan sovitella. Kolmen naisen ryhmä liikahtaa aika helposti, tosin näyttelijöiden päivätyön sanelemana.