Syyttäjä lopetti esitutkinnan Levin hissisotkusta

Syyttäjä on lopettanut esitutkinnan, joka koski Kittilän Levin hissihankintaan liittyviä väitettyjä epäselvyyksiä. Kihlakunnansyyttäjä Petteri Perälä jättää syytteen nostamatta, koska syyttäjällä ei ole asiassa syyteoikeutta eikä rikoksista löytynyt näyttöä. Epäiltynä oli Levi Ski Resort-yhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Kotimaa
Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.
Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.Yle

Oy Levi Ski Resort Ltd:n hallitus teki tutkintapyynnön luottamusaseman väärinkäytöstä, yrityssalaisuuden rikkomisesta, törkeän petoksen yrityksestä ja lahjuksen ottamisesta. Esitutkinnassa Jouni Palosaaren epäiltiin käyttäneen väärin luottamusasemaansa valmisteltuaan yhtiön hissihankintaa. Hänen epäiltiin jättäneen kertomatta yhtiön hallituksen kokouksessa viime lokakuussa Levin Etelärinteen hissihankkeen toisen tarjoajan, Leitner-yhtiön alennuksen kauppahintaan.

Yhtiön hallitus teki myös toisen tutkintapyynnön yhtiössä tehdyn erityistilintarkastuksen perusteella. Tutkintapyynnön mukaan Palosaari olisi toistuvasti ylittänyt investointibudjetin tuomatta asiaa yhtiön hallituksen käsittelyyn.

Levi Ski Resort -yhtiön uusi hallitus perui rangaistusvaatimuksen asiassa vain viikko jälkimmäisen tutkintapyynnön tekemisen jälkeen, 25. päivä maaliskuuta.

Palosaaren epäiltiin myös rikkoneen yrityssalaisuutta hissihankintaa valmistellessaan. Hänen väitettiin käyttäneen toisen tarjoajan eli Doppelmayr-yhtiön edustajan kanssa läpi toisen tarjouksen tehneen yhtiön eli Leitnerin tarjouksen ehtoja. Leitner-yhtiöllä ei ollut rangaistusvaatimusta asiassa.

Poliisi teki esitutkinnan asiassa ja esitti tutkinnan lopettamista syyttäjälle. Syyttäjän mukaan Palosaari ei ole salannut toisen tarjoajan tarjousehtoja Levi Ski Resortin hallituksen kokouksessa ja myöhemmin yhtiö teki hissikaupan Leitnerin kanssa. Myöskään luottamusaseman väärinkäyttöä, törkeän petoksen yritystä tai lahjuksen ottamista ei paljastunut.

Asian tutkinta loppuu eikä Palosaari saa syytettä, koska asianomistaja eli Levi Ski Resort ei enää vaadi rangaistusta asiassa. Palosaari on kiistänyt syyllistyneensä väitettyihin rikoksiin.

Asiassa on tehty useita tutkintapyyntöä. Ensimmäinen on ollut Kittilän kunnan ja Levi Matkailukeskus Oy:n 5.12.2013 tekemä tutkintapyyntö ja jälkimmäisessä Oy Levi Ski Resort Ltd:n tutkintapyynnöt on päivätty 19.12.2013 ja 17.3.2014.

LISÄYS 24.4. klo 10: Viimeinen kappale, jossa kerrotaan kaikista asiassa tehdyistä tutkintapyynnöistä.