1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Israel on lintubongarin karkkikauppa

Maan läpi muuttaa runsaasti eri lajeja, keväisin liikkeellä on noin 50 miljoonaa siipiparia. Vastoin yleistä mielikuvaa Israelin luonto on paljon muutakin kuin hiekka-aavikkoa.

Kuva: Seppo Karhula

Israel on luvattu maa myös lintuharrastajille. Lohtajalta Kokkolasta kotoisin oleva Seppo Karhula on vieraillut jo kolmesti lintumatkalla Israelissa. Viimeisin matka on maalis-huhtikuun vaihteessa, kymmenen päivän matkalle osallistui muitakin Kokkolan seudun lintuharrastajia.

Israelista löytyy paljon muutakin kuin hiekkaa. Karhulan mukaan lintuharrastajille on tarjolla herkullisia kosteikkoja ja ruovikkoja sekä viljavia peltoaukeat.

– Maa on lintumiehelle häkellyttävä karkkikauppa. Jonkun tiedon mukaan sen kautta kulkee kevätmuuton aikaan 50 miljoonaa lintua. Syksyisin vieläkin enemmän kun poikaset ovat mukana, kuvailee Karhula.

Israelissa on hyvät mahdollisuudet seurata isompia, Suomessa harvinaisempia lajeja kuten haikaroita ja pelikaaneja, mutta kotoinen kurkikin on tehnyt suuren lukumääränsä vuoksi kaukomailla vaikutuksen Karhulaan. Haikaroita viimeisimmällä reissulla tarttui kiikariin kahdeksan lajia.

Isopurppuramedestäjä suosikki – aavikkopöllö haaveissa

Harjalintu on Israelin kansallislintu. Harvinaisemmista siivekkäistä Karhulan suosikiksi on kohonnut isopurppuramedestäjä.

– Se ei ole mikään iso lintu, mutta ihan komea ja hauskaa ääntäkin se pitää.

Seppo Karhulan mukaan harrastajia varten on rakennettu lintujen tarkkailupaikkoja ja patikkareitit ovat pääosin helppokulkuisia. Kun suomalaiset lajit alkavat olla tuttuja, harrastuksen mielenkiintoa voi lisätä matkaamalla oudompien lintujen reviireille.

– Tällaisella reissulla onkin tärkeää, että mukana on niin sanotusti viisaampia, jotka hallitsevat muitakin kuin Suomen lajeja. Matkojamme vetäneellä Tuomo Puutiolla on hyvin hallinnassa muutkin kuin kotoperäinen lajistomme, kehuu Karhula.

Keskipohjalaisporukka matkasi tällä kertaa maan pohjoisesta etelään. Matkalle sopii järviä, vuoristoa ja aavikkoa. Monipuolisesta lintumaastosta ja useasta reissusta huolimatta Karhulalla on vielä monta lajia bongaamatta.

– Aavikkopöllö voisi olla kova sana. Se on vaatimaton ja huomaamattoman. Sen havaitseminen vaatii jo asiaan vihkiytymistä.