1. yle.fi
  2. Uutiset

Perinteinen leipomoleipä maistuu ja kelpaa kemijärveläisille

Kemijärvellä perinteinen leipomoleipä on yhä hyvässä huudossa, vaikka uusiksi houkuttimiksi ovat tulleet kauppojen paistopisteiden tuotteet. Kemijärveläisten leipätavat ja tottumukset ovat vieläpä varsin tiukat.

leipomoteollisuus
Ruisleipä
Perinteinen leipomoleipä on saanut kilpailijakseen myymälöiden paistopisteiden tuotteita. Makuasiat jakavat mieliä. Kemijärvellä tehdyn kyselyn mukaan monien mielestä tuorepakasteista paistetut leivät ovat hyviä makupaloja, mutta eivät kuitenkaan korvaa leipomoissa leivottuja.Jorma Korhonen / Yle

Yle Lapin kyselyyn osallistuneista kemijärveläisistä monet sanoivat poikenneensa paistopisteissä, mutta enimmäkseen koteihin kannetaan sitä perinteistä rukiista ja rieskaa.

Tiistaina uutisoitiin, että Vaasa Oy:n Rovaniemen leipomoa uhkaa sulkeminen ja lähes 60 ihmisen työpaikka on uhattuna. Syyksi sanotaan, että leipomoissa leivotun leivän myynti on laskenut. Kuluttajat suosivat myymälässä paistettua leipää leipomoleipien sijaan.

Kyselykierros Kemijärvellä osoitti, että kyllä perinteiselle leipomoleivälle vielä syöjiä löytyy. Monet jopa hämmästelivät, että miksi tuollaista ylipäätänsä kysytään. Mutta toki aiheen ymmärsivät, kun olivat kuulleet leipomouutisen Rovaniemellä.

Rouva suosii paikallisia leipomoita

– On tullut tavaksi ostaa tätä tiettyä leipää ja siitä ei irti pääse. Eikä tarvikaan päästä, lausahti keski-ikäinen mies kaupan leipähyllyltä ja käpälöi ruispakettia, suuren leipomon tuotetta.

– Onhan näitä muitakin merkkejä, mitä tulee ostetuksi, mutta nyt otan tämän.

Viereinen rouva sanoi suosivansa Itä-Lapin paikallisia leipomoita.

– Jos nämä kelpaavat kauempana, niin mikseivät täälläkin. Kyllä paikallista pitää suosia, sehän on selvää... Ja kun makoisiakin ovat.

Leipä suomalaisesta raaka-aineesta

Yle Lapille puhuneet lukuisat kemijärveläiset pitivät tärkeänä, että leipä on leivottu suomalaisesta raaka-aineesta. Ulkomaista viljaa ei toki mollattu, mutta annettiin kuitenkin ymmärtää, että suomalaista sen olla pitää.

Lähes kaikki haastatellut sanoivat ostaneensa ja maistaneensa kauppojen paistopisteiden leipiä ja muita tuotteita.

– Ihan hyviä makupaloja, myönsivät herrahenkilö ja tämän rouva. He eivät kuitenkaan myöntäneet olevansa ihan jokapäiväisiä asiakkaita niillä hyllyillä, eivätkä liioin ole kyselleet puolivalmisteissa käytettyjen jauhojen alkuperän perään.

Pääasia, että on tuoretta ja hyvää

Kemijärveläisten mielestä leivän pitää olla tuoretta ja hyvää.

– Ei siinä sen kummempia kriteereitä ole, sanoi itsekin leivänleipomista harrastava rouvahenkilö. Eikä hän ollut ainut leipuri.

– Kun itse tekee, niin eihän sitä huonoa teekään, hän tähdensi.

Rouva piti hyvänä, että myymälöiden paistopisteet ovat tuoneet kilpailua leipomoalalla.

– Sehän vain virkistää ja pitää laadun hyvänä.

Lue seuraavaksi