1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. remontti

Teatterin uusi tekniikka testissä

Kemin kaupunginteatterin remontti on saatu siihen pisteeseen, että yleisö voidaan päästää turvallisin mielin lauantain ensi-iltaan. Kulttuurikeskusta on remontoitu tulipalon jäljiltä yhteensä jo 700 000 eurolla - ja summa noussee edelleen.

remontti
Näkymä ääni- ja valotarkkaamosta näyttämölle
Laura Holappa / Yle

Kemin kaupunginteatterin valo- ja äänitarkkaamoon ja sieltä edelleen näyttämölle on vedetty kilometritolkulla uutta sähköpiuhaa. Näyttämömestari Jukka Kekäläinen esittelee uusittua tekniikkaa, joka on ensimmäistä kertaa julkisessa käytössä lauantain ensi-illassa.

Teatterin tiloissa viime vuoden lopulla syttynyt tulipalo tuhosi tekniikkaa, sammutusvedet pilasivat lattioita ja savu tunkeutui joka paikkaan, joten urakkaa on viideksi kuukaudeksi riittänyt.

– Katsomon lattiat on uusittu ja penkit puhdistettu. Näyttämölle itsessään ei ole tehty mitään. Eniten on tehty valo- ja ääniohjaamossa: uudistukset koskevat lähinnä sähköistysjuttuja, kertaa Kekäläinen.

Remontista pientä hyötyä

Kaupunginteatterissa on haaveiltu remontista jo vuosikausia, mutta nyt tehdyt korjaukset eivät vie asiaa eteenpäin. Lavastaja Kalle Nurminen pelkää, että pikemminkin päinvastoin.

Mentiin iso askel taaksepäin ja tultiin muutama sentti eteenpäin.

Kalle Nurminen

- Traagisinta on, että ainoa alue, jonka remonttiin on löytynyt rahaa oli katsomo, joka kaksi vuotta sitten uusittiin. Ja nyt juuri ne tuhoutuivat. Remonttia, josta on 15 vuotta puhuttu, ei ole voitu toteuttaa, koska tulipalon aiheuttamat vahingot piti korjata, Nurminen harmittelee.

Pientä hyötyä nyt tehdystä korjausremontista sentään oli: teatterin lämpiötä on hieman uusittu ja tarkkaamosta saatiin avarampi ja toimivampi.

- Mentiin iso askel taaksepäin ja tultiin muutama sentti eteenpäin, tiivistää Nurminen remontin hyödyt.

Korjauskustannukset nousivat

Tulipalon aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen on koko kulttuurikeskuksessa kulunut jo noin 700 000 euroa.

Kemin kaupunki on jättänyt vakuutusyhtiö Fenniaan uudelleenkäsittelypyynnön vahinkojen korvauksista, mutta päätöstä ei ole vielä saatu. Viime tammikuussa Fennia epäsi valtaosan korvauksista.

Kaupunginteatterin remonttia viimeistellään vielä kesän aikana. Korjauskustannukset noussevat vielä jonkin verran.

Lue seuraavaksi