TVO vakuuttaa: OL3 ei vanhene 70 vuoteen

Vieläkään ei tiedetä, valmistuuko Olkiluoto 3 vuonna 2018 tai edes 2020. Teollisuuden Voima kuitenkin vakuuttaa, ettei pahasti myöhässä olevan ydinvoimalan tekniikka vanhene.

tekniikka
Teollisuuden Voiman rakenteilla oleva Olkiluoto 3 -ydinvoimala heinäkuussa 2013.
Teollisuuden Voiman rakenteilla oleva Olkiluoto 3 -ydinvoimala viime vuoden heinäkuussa.TVO

Teollisuuden Voiman viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa rauhoittelee ajatukselta, että Olkiluotoon rakennettavan ydinvoimalan tekniikka vanhenisi. Hänen mukaansa Olkiluodon uuden reaktorin valmistuminen saa lykkääntyä tekniikan puolesta eikä sen tekniikka vanhene ennen käyttöönottoa eikä sen jälkeenkään.

– Ei sellaista vaaraa ole. Kun laitosta rakennetaan 60–70 vuodeksi, niin kyllä tekniikka vanhenee vasta sitten, kun se on käytössä. Laitoksen automaatio on uutta digitaalista tekniikkaa, Tuohimaa sanoo

Huoltotöitä tehdään jo

Tuohimaa vakuuttaa, että Olkiluotoon jo asennettu tekniikka pysyy kunnossa.

– Ne ovat sellaisessa säilöntämoodissa, joka tarkoittaa sitä, että ne pidetään tällaisessa kuivassa ilmanalassa. Sitten niitä käydään liikuttelemassa aina välillä, että ne pysyvät kunnossa.

On myös väitetty, että laitos on jo niin pahasti myöhässä, että takuutkin loppuvat jo ennen ydinvoimalan käyttöönottoa.

– No mistään tällaisesta en kyllä ole kuullut, sanoo TVO:n tiedotuspäällikkö Pasi Tuohimaa.

Olkiluoto 3:n piti valmistua ja tuottaa sähköä valtakunnanverkkoon vuonna 2009. Nyt TVO ei enää arvioi, koska laitos saataisiin käyttöön. Laitosta valmistava Areva ja TVO kiistelevät siitä, kumman vika myöhästyminen on.