1. yle.fi
  2. Uutiset

Taidemuseon väki pettyi: "Muumeista tulee kongressimatkailun apuväline"

Tampere-talo ja Tampereen kaupunki ovat keskiviikkona hehkuttaneet kaupungin omistuksessa olevan Muumilaakson muuttoa Tampere-taloon. Taidemuseossa tunnelmat ovat päätöksen tiimoilta apeat.

Kotimaan uutiset
Muumipeikko-hahmo tiedotustilaisuudessa
Antti Palomaa / Yle

Muumilaakso-kokoelma on muutaman viime vuoden odottanut päätöstä lopullisesta sijoituspaikastaan. Jouduttuaan evakkoon Pääkirjasto Metson tiloista Muumilaakso on pitänyt majaa Tampereen taidemuseon alakerrassa.

Keskiviikkona Tampereen kaupunki ja Tampere-talo kertoivat, että muumit muuttavat Tampere-talon yhteyteen vuonna 2016.

Kokoelmapäällikkö Tapio Suominen Tampereen taidemuseosta sanoo, että päätös on taidemuseolle pettymys.

– Tunnelmat ja mielialat ovat vähän apeat ja surulliset. Olimme toivoneet sitä, että olisimme saaneet Tampereen taidemuseon tilatarpeet ratkaistua samassa yhteydessä Muumilaakson kanssa. Tämä päätös tarkoittaa ilmeisesti sitä, että taidemuseo voi unohtaa haaveet omasta tilalaajennuksestaan.

"Tampere-talo hankala konteksti"

Muumilaakso-kokoelmaan kuuluu noin 2 000 Tove Janssonin Tampereen kaupungille vuonna 1986 lahjoittamaa alkuperäiskuvitusta ja kolmiulotteista kuvaelmaa.

Suomisen mielestä Tampere-talon konsepti ei välttämättä ole sitä, mitä Tove Jansson ja lahjoittajat aikoinaan ajattelivat.

– Heidän ideansa oli, että muumipiirrokset liitettäisiin ensisijaisesti kuvataiteen yhteyteen. Nythän tässä on vähän sellainen vaara, että muumeista tulee kongressimatkailun apuväline.

– Se hyöty, joka lahjoittajienkin mielestä olisi saanut koitua taidemuseon eduksi, menee nyt Tampere-talon hyödyksi. Sinänsä se ei ole huono asia, mutta taidemuseon kannalta se ei ollut ihan sitä, mitä toivoimme.

Tapio Suominen muistuttaa, että Tove Jansson ei todellakaan halunnut kokoelmastaan puuhamaata. Suomisen mukaan Jansson nimenomaan toivoi, että hänen elämäntyönsä olisi esillä museaalisesti.

– Toki sellainen esillepano on mahdollista Tampere-talossakin, mutta se konteksti tuntuu vähän hankalalta. Se jää sinne ikään kuin muun toiminnan kainaloon. Toimii muun toiminnan apuvälineenä, eikä niinkään omana itsenään.

Lue seuraavaksi