Kuljettajat haluavat jarruvaivaiset ratikkavanhukset eläkkeelle

Raitiovaunukuljettajat ja huolto haluavat iäkkäät Mannheim-raitiovaunut pois liikenteestä. Yli viisikymppinen kalusto vikaantuu herkästi ja vaatii paljon paikkailua. Lisäksi niiden ajettavuus on kaukana nykyisestä kalustosta. Matkustajille iäkkäät raitiovaunut eivät ole aiheuttanut turvallisuusriskejä.

Kotimaa
Käytöstä poistettu Mannheim-raitiovaunu Koskelan varikolla.
Yle/ Petteri Juuti

Mannheim-raitiovaunut paistattelevat päivää Koskelan varikolla. Raitiovaunuvanhukset vedettiin viime viikolla liikenteestä jarruongelmien vuoksi.

– Ne tuli ennen pääsiäistä tänne, koska vikailmoituksen mukaan jarrut eivät pidä. Eli jarrut toimii muuten, mutta vikailmoituksessa kuljettajat kertoi että ylä- tai alamäessä ei tahdo vaunu pysyä paikallaan, kertoo HKL:n huoltopäällikkö Markus Keisala.

Ne tuli ennen pääsiäistä tänne, koska vikailmoituksen mukaan jarrut eivät pidä.

Markus Keisala

Mannheimit eivät karkaile omille teille

Vaunuille ei ole tapahtunut onnettomuuksia jarruongelmien takia. Ruoholahden kaltaisilta vaunujen karkailuilta on siis vältytty. Kuljettajat ovat kuitenkin kyllästyneet ruuhkahuippuja tasaavien vaunujen kuumaan ohjaamoon ja ajo-ongelmiin.

– Pahimpaan ruuhkaliikenteeseen Mannheim-vaunu lähti yhtäkkiä valumaan taaksepäin. No, onneksi se saatiin pysäytettyä kuljettajan nopeiden refleksien takia, nopeasti painettua jarrut pohjaan, mutta vaunu oli jo silloin risteyksessä, kertoo varaluottamusmies Tommi Aura HKL:stä.

HKL:n turvallisuuspäällikkö Jyri Kaislan mukaan Mannheimilla voi edelleen matkustaa turvallisesti.

– Tiedossa ei ole varsinaisia vaaratilanteita, juttuja toki kuuluu, mutta ei ainakaan sellaista vaaratilanneilmoitusta ole tullut, että niistä olisi vaaraa. Vikailmoituksia kun tulee, niin vaunut otetaan liikenteestä pois. Ei niitä jarruvikaisia päästetä liikenteeseen, Kaisla kertoo.

Liikenteessä enää kolme vaunua

Liikenteessä on enää kolme Mannheimia, joista yksi on kulttuuriratikka. 60-luvun Mannheimit hankittiin aikanaan paikkaamaan kalustovajetta, kun VarioTramin vaunut vikaantuivat herkästi.

Ei niitä jarruvikaisia päästetä liikenteeseen.

Jyri Kaisla

Huollon mukaan VarioTramin ongelmista on nyt päästy eroon, ja siksi Mannheimit joutaisivat eläkepäiville.

– Ei näillä tarve ole ajaa, näissä kahdessa on vielä mainokset ja niillä on päätetty vielä toistaiseksi ajaa, Keisala lopettaa.

HKL:ssä on keskusteltu loppujenkin Mannheim-raitiovaunujen vetämisestä pois liikenteestä, mutta varsinaista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.