Moni tuttu lintulaji on käynyt harvinaiseksi

Arvokkaita lintualueita kartoitetaan nyt maakunnallisesti. Keski-Suomessa työ on saatu päätökseen, ja tuloksena on 48 säilyttämisen arvoista lintualuetta. Kartoituksen aikana kävi ilmi, että moni aiemmin tavallinen lintulaji on käynyt harvinaiseksi.

Kaksi lintuharrastajaa kiikaroi Laukaan Hohon Lapinjärven lintutornissa.
Laukaan Lapinjärven rannan lintutornilla käy kova kuhina. Toimittaja Riikka Pennanen tapasi tornilla lintualueita kartoittaneen Tuomo Pihlajan ja lintuja tarkkailleen Juha Mäkelän.
Laukaan Hohon Lapinjärven lintutorni rakennettiin viime syksynä. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Laukaan Hohon kylällä, Lapinjärven rannassa seisoo yksi Keski-Suomen lukuisista lintutorneista.

– Tämä on ehkä yksi parhaista paikoista tarkkailla lintuja Keski-Suomessa, varsinkin näin keväällä. Lapinjärvi on mukavan pieni, tornista näkee melkein koko järven, Tuomo Pihlaja kuvailee.

Keski-Suomen lintutornit ovat tulleet Pihlajalle tutuiksi. Mies vetää MAALI-hanketta, jonka tavoitteena on kartoittaa Keski-Suomen arvokkaat lintualueet. Toisin sanoen Pihlaja on yhdessä muiden, Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen aktiivien kanssa koonnut tietoja vuosien saatossa kertyneistä lintuhavainnoista ja kartoittanut tärkeimmät lintualueet.

Aivan joka kolkkaa ei kuitenkaan ole koluttu. Painopiste on ollut lintujärvissä ja kosteikoissa, sillä juuri kosteikkojen linnuilla menee tällä hetkellä huonosti. Monen tutunkin lintulajin kannat ovat viime aikona laskeneet.

– Aika moni ennen tavallinen laji on päätynyt uhanalaisten lajien listalle. Siellä on esimerkiksi semmoisia lajeja kuin jouhisorsa, heinätavi, punasotka, tukkasotka ja mustakurkku-uikku, Pihlaja luettelee.

Arvokkaat alueet halutaan säästää kaavoitukselta

Maakunnallisesti tärkeiksi lintualueiksi valikoituivat etenkin ne paikat, joissa on runsas lajikirjo. Lisäksi monella arvokkaaksi luokitellulla kohteella on myös lintutorni, eli ne ovat merkittäviä virkistysalueita.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

– Pienempiä kohteita valittiin ihan yhden lajin perusteella eli listalla ovat uhanalaisen lajien, kuten kaakkurin tai selkälokin, tärkeät pesimäalueet, Tuomo Pihlaja kertaa.

Toiveissa on, että koottu tieto auttaisi suojelemaan linnuille tärkeitä elinympäristöjä. Osa kohteista on jo mukana erilaisissa suojeluohjelmissa, mutta mukana on myös alueita, joiden linnustollisia arvoja ei ole aiemmin huomioitu.

– Tavoitehan on, että nyt kun nämä tärkeät lintualueet on kartoitettu, niin niille ei enää kaavoitettaisi esimerkiksi lisää rantarakentamista. Nähtäväksi jää, otetaanko alueet huomioon maankäytön suunnittelussa, Pihlaja toteaa.