1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lääkäri: "Punkin poistamisen tulisi kuulua kansalaistaitoihin" – kuuntele borrelioosiin sairastuneen tarina

Punkit ovat jälleen heränneet kiusaamaan luonnossa liikkujia. Ihmisten tietoisuus puutiaisista on lisääntynyt, mutta viruksen aiheuttama puutiaisaivokuume sekoitetaan usein kuitenkin bakteerin aiheuttamaan borrelioosiin.

terveys

Puutiaisaivokuumeeseen on olemassa rokote, mutta borrelioosia voi ehkäistä vain tarkkailemalla, onko iholla jälkiä punkeista. Borrelioosia vastaan ei ole olemassa rokotetta.

Lappeenrantalainen Hanna sairastui borrelioosiin reilut puolitoista vuotta sitten.

Lääkärin vastaanotolle hän hakeutui nivelkipujen vuoksi. Punkkia tai puremaa hän ei tarkkailusta huolimatta havainnut missään vaiheessa. Lääkäri diagnosoi taudin jalassa olleen ihottuman perusteella.

- Se oli sellainen kämmenenkokoinen pyöreähkö ihottuma-alue, mutta niin vaalea, etten ollut huomioinut sitä erityisemmin, hän kertoo.

Kolmasosassa borrelioositartuntoja ei kehity lainkaan ihomuutoksia. Borrelioosissa ajoissa aloitettu hoito on ensisijaisen tärkeää. Eksotessa on saatu hyviä tuloksia oikeaoppisia hoitokäytäntöjä noudattamalla.

- Alkuvaiheen borreliat on hoidettu varhaisessa vaiheessa ja vältetty komplikaatiot. Toisaalta turhia antibioottihoitoja ei ole annettu, infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta kertoo.

Borrelioosi aiheuttaa monia hankalia oireita

Kaikille lääkkeet eivät kuitenkaan tuo yhtä hyvää lopputulosta ja laajalle elimistöön levitessään tauti voi olla hankala.

- Minulle aloitettiin normaalit antibioottihoidot. Kivut olivat kuitenkin jo niin kovat, että jouduin käymään kipupiikeilläkin, koska kipuihin eivät auttaneet suun kautta otettavat särkylääkkeet, Hanna kertoo.

Missään tapauksessa puutiaisen pureman jälkeen ei tarvitse aina lähteä terveydenhuoltoon.

Pekka Suomalainen

Hänelle tauti aiheutti nivelkipujen lisäksi myös voimakasta väsymystä, huimausta ja pahoinvointia.

Lääkäri muistuttaa, että punkin poistamisen tulisi kuulua kansalaistaitoihin.

- Missään tapauksessa puutiaisen pureman jälkeen ei tarvitse aina lähteä terveydenhuoltoon. Nyrkkisääntö on, että jos puutiaisen pureman jälkeen vielä viidentenä päivänä on yli kolmen senttimetrin läpimittainen ihottuma, niin silloin tulee hakea antibioottihoito, Suomalainen ohjeistaa.

Hanna on hakenut apua sairauteensa ulkomailta asti. Hänen oireensa ovat lieventyneet lääkkeiden ja oikeiden elämäntapojen ansiosta. Hän on muun muassa välttänyt valkoisten jauhojen ja sokerin syömistä, jotta ne eivät ruokkisi tulehdusta elimistössä.

- Voi olla, että joitakin oireita, esimerkiksi niveloireita jää, mutta toivon, että ei jää, hän toteaa.

Lue seuraavaksi