Palestiinalaiset sopivat Gazan ja Länsirannan yhteishallituksesta

Sopimuksen on määrä paikata Fatah- ja Hamas-järjestöjen välit ja yhtenäistää palestiinalaisalueiden hallinto.

Ulkomaat
Hamasin varajohtaja Musa Abu Marzuk, PLO:n delegaation johtaja ja yksi Fatah-järjestön johtajista Azzam al-Ahmad, Hamasin Gazan kaistan pääministeri, Hamasia edustava Ismail Hanija, ja palestiinalaisten parlamentin varapuhemies Ahmad Bahar keskustelivat yhteistyöstä.
Hamasin varajohtaja Musa Abu Marzuk (vas.), PLO:n delegaation johtaja ja yksi Fatah-järjestön johtajista Azzam al-Ahmad, Gazan kaistan pääministeri, Hamasia edustava Ismail Hanija, ja palestiinalaisten parlamentin varapuhemies Ahmad Bahar keskustelivat yhteistyöstä Gazassa 22. huhtikuuta.Mahmud Hams / AFP / Lehtikuva

Länsirannalla hallitseva Fatah-järjestö ja Gazan kaistaleella vallassa oleva Hamas-järjestö ovat sopineet muodostavansa yhteisen hallituksen, mikä paikkaisi palestiinalaishallinnon seitsemän vuotta sitten revenneet rivit.

Osapuolet kertoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että hallitus pyritään muodostamaan viidessä viikossa. Puolen vuoden päästä palestiinalaisalueilla järjestettäisiin parlamentti- ja presidentinvaalit.

Fatahin ja Hamasin edustajat sanoivat, että palestiinalaisten hajaannus on estänyt pääsemästä yhteiseen päämäärään eli itsenäiseen palestiinalaisvaltioon, jonka pääkaupunki olisi Jerusalem.

Fatahin neuvottelijoiden johtaja Azzam al-Ahmed sanoi toivovansa, että sopimus tuottaa todellisen ja kattavan kumppanuuden.

Yhdistyneen hallinnon kattojärjestönä on Palestiinan vapautusjärjestö PLO, jonka yli sata valtiota – myös Israel – on tunnustanut palestiinalaisten lailliseksi edustajaksi. Sillä on tarkkailija-asema myös YK:ssa. Fatahia edustava palestiinalaispresidentti Mahmud Abbas on PLO:n johtaja.

Kolmas yritys

Hamas otti vallan Gazassa vuonna 2007 voitettuaan vaalit. Sen jälkeen suhteet tulehtuivat jopa sotaisuuksiksi. Gazassa asuu noin kaksi miljoonaa palestiinalaista, Länsirannalla samoin.

Arabimaiden välittämiä yhteistyösopimuksia on allekirjoitettu aiemminkin – vuonna 2011 Kairossa ja vuonna 2012 Dohassa –, mutta ne eivät ole tuottaneet konkreettista tulosta.

Uudessa sopimuksessa luvataan kunnioittaa noiden aiempien sopimuksen sitoumuksia, muun muassa vaihtaa sotavankeja, kertovat Lähi-idän tiedotusvälineet.

Sopimuksesta kuultuaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti Abbasia valitsemasta Hamasin tiukkaa linjaa Israelin-politiikassa. Abbasin hallinto on mukana Yhdysvaltain välittämässä rauhanprosessissa, niin kompuroiva kuin se onkin.

Yhdysvallat on sanonut olevansa pettynyt Hamasin ja Fatahin sopimukseen. Ulkoministeriön edustajan mukaan se tulee vaikeaan aikaan ja saattaa hankaloittaa rauhanpyrkimyksiä pahoin.

Abbas antoi illalla lausunnon, jossa hän sanoi, ettei sopu Hamasin kanssa ole ristiriidassa rauhanneuvottelujen kanssa. Itsenäinen valtio, joka elää rauhassa Israelin naapurissa, on edelleen hänen tavoitteensa, Abbas sanoi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset