Lavia sanoo ei Pori-liitokselle – Kankaanpää sanoo ei Lavialle

Lavian valtuusto päätti äänin 9–8, ettei se halua osaksi Poria. Kankaanpään valtuusto puolestaan hylkäsi Lavia-liitoksen. Valtio voi liittää Lavian Poriin halutessaan pakolla.

Kotimaa
Lavian vaakuna
Antti Laakso / Yle

Lavian kunnanvaltuusto on päättänyt äänin 9–8, ettei se halua osaksi Poria. Keskustalaiset ja perussuomalaiset vastustivat liitosta, vasemmistoliitto ja kokoomus sekä keskustasta eronnut Pro Lavia halusivat liittyä Poriin.

Kankaanpään kaupunginvaltuusto puolestaan teki hieman Lavian jälkeen päätöksen, ettei se kannata liitosta Laviaan. Äänestys oli lopulta yllättävän selvä, tulos oli 21–14 liitosta vastaan.

Näin ollen Lavia on kieltäytynyt liittymästä Poriin eikä kumpikaan kaupunki, Kankaanpää tai Pori, halua Laviaa. Lavian valtuusto sen sijaan päätti illalla kannattaa Kankaanpää-liitosta äänin 9–8.

Edessä lienee pakkoliitos

Valtiovarainministeriö haluaa liittää Lavian Poriin. Suomen hallitus voi tehdä liitoksen halutessaan myös pakolla. Joka tapauksessa on selvää, että Lavia ei voi jatkaa itsenäisenä, koska se on kriisikunta taloudellisten vaikeuksiensa takia.

On siis todennäköistä, että koska Lavian ja Kankaanpään vapaaehtoinen liitos ei toteudu, Lavia joutunee osaksi Poria hallituksen pakkopäätöksellä. Toisaalta hallituksen voi olla hankalaa tehdä pakkopäätöstä.