Kosovo hyväksyi vastahakoisesti sissiensä sotarikostuomioistuimen

Euroopan neuvoston tutkimuksen mukaan Kosovon vapautusjärjestö KLA syyllistyi sieppauksiin, pahoinpitelyihin ja summittaisiin teloituksiin 1990-luvun lopun sodassa.

Ulkomaat
Kosovon vapautusarmeijan KLA:n sissit juoksivat asemiinsa serbien kranaattikeskityksen aikana.
Kosovon vapautusarmeijan KLA:n sissit juoksivat asemiinsa serbien kranaattikeskityksen aikana Pristinan eteläpuolella tammikuussa 1999.Louisa Gouliamaki / EPA

Kosovon parlamentti on hyväksynyt kansainvälisen oikeusistuimen, joka ryhtyy käsittelemään albaanisissien rikoksia vuoden 1998–1999 sodassa Serbiaa vastaan. EU ja Yhdysvallat ovat vaatineet vuosia, että Kosovo taipuu oikeusistuimen perustamiseen.

Parlamentti hyväksyi päätöksen äänin 89–22. Kaksi kansanedustajaa pidättäytyi äänestämästä. Hanke on herättänyt tuohtumusta Kosovossa, jossa monet pitävät sissejä sankareina

Euroopan neuvoston erikoisedustajan Dick Martyn raportin mukaan albaanisissien Kosovon vapautusarmeija KLA syyllistyi sieppauksiin, pahoinpitelyihin ja summittaisiin teloituksiin. Joissakin tapauksissa vangeilta vietiin sisäelimiä myytäviksi pimeillä markkinoilla. Kaksivuotisiin tutkimuksiin perustuvan raportin on määrä valmistua kesäkuussa.

Alustavien tietojen mukaan tapettuja vankeja oli satoja. Suurin osa oli syntyperältään serbejä, mutta joukoissa oli myös muun muassa romaneja.

Pääministeri on epäiltyjen joukossa

Ennen parlamentin äänestystä pääministeri Hasmih Thaci kehotti kannattamaan oikeusistuimen perustamista, "jotta Kosovon maine puhdistuisi Martyn raportin vääristä syytöksistä".

Thaci oli sodan aikana KLA:n komentaja. Hän on yksi niistä johtajista, joita Marty epäilee sotarikoksista. Joukossa on myös useita hänen lähipiiriinsä kuuluvia nykyisiä vallanpitäjiä.

Oikeusistuin perustetaan Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan, mutta EU:n mukaan todistajien kuuleminen ja muut arat asiat voidaan hoitaa Hollannissa. Tuomarit ja syyttäjät tulevat ulkomailta.

Serbien sotarikoksia on käsitelty pitkään omassa kansainvälisessä tuomioistuimessaan; sen työ alkaa olla jo päätöksessään. Mies, jolle Kosovon albaanit olisivat mieluiten halunneet tuomion, jäi tuomitsematta: Jugoslavian ja Serbian presidentti Slobodan Milošević kuoli kesken oikeudenkäynnin vuonna 2006.

Lähteet: AFP, AP