1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Virolainen uskoo, mutta ei kirkon Jumalaan

Vain kymmenen prosenttia virolaisista sanoo olevansa ateisteja, mutta suoranaisesti kristyttyjäkään ei ole viidennestä enempää. Paljon vahvempi usko heillä on toisten planeettojen asukkaisiin.

Ulkomaat
Jõelähtmen kirkko Pohjois-Virossa.
Jõelähtmen kirkko Pohjois-Virossa.EPA / Euroopan komissio / NIPA

Tarton yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan 58 prosentilla virolaisista on oma usko, joka on riippumaton kirkkokunnista ja järjestäytyneistä uskonnoista.

Vain viidennes Viron vironkielisistä asukkaista ja puolet muista – lähinnä siis venäläisistä – määrittelee itsensä kristityksi. Muita uskontoja harjoittaa niin ikään viidennes asukkaista. Tutkija Lea Altnurmen mukaan väestöt erkanevat toisistaan: venäläiset ovat aiempaa uskonnollisempia, virolaiset yhä maallistuneempia.

Siitä huolimatta 55 prosenttia vironkielisistä ja 77 prosenttia muista sanoo, että kristinusko on hyvä pohja kasvulle moraaliseksi ihmiseksi, ja suurin piirtein yhtä moni sanoi pitävänsä kristinuskon perusajatuksista.

61 prosenttia kyselyyn vastanneista 1 100 ihmisestä on sitä mieltä, että Viron kansan oikea uskonto on luonnonusko. Sen harjoittajiksi ilmoittautui vain neljä prosenttia, mutta 38 prosenttia sanoi, että heillä on luonnossa jokin paikka, esimerkiksi puu, kivi tai lähde, joka on heille erityisen merkityksellinen.

28 prosenttia vastasi, että uskonnot estävät ihmisen vapaata henkistä kasvua. 35 prosenttia oli yhtä mieltä sen väitteen kanssa, että kirkko on tarkoitettu massojen manipuloimiseksi ja kurissa pitämiseksi. Ateistiksi kuitenkin ilmoittautui vain kymmenen prosenttia.

Usko avaruusolentoihin lähes kaksinkertaistunut

Tutkimuksessa kysyttiin myös, onko avaruudessa elämää ja ovatko toisten planeettojen asukkaat käyneet Maassa.

Ovat käyneet, vastasi 43 prosenttia. Luku on kasvanut huomattavasti 20 vuotta sitten tehdystä kyselystä. Tuolloin kyllä-vastauksia oli 27 prosenttia.

Miltei neljännes on nyt sitäkin mieltä, että ihmiselämä on lähtöisin joltakin toiselta planeetalta. 16 prosenttia uskoo salaliittoteoriaan: heidän nähdäkseen suurvaltojen hallitukset ovat yhteistyössä avaruuden väen kanssa, mutta eivät kerro siitä.

Avaruusvieraisiin uskovat selvästi enemmän miehet kuin naiset, vaikka vaihtoehtoiset uskomukset ovat muutoin tavallisempia naisten kuin miesten joukossa.

Oman elämänsä kohentamiseen meditaatiolla ja sen kaltaisilla tavoilla luottavat puolestaan eniten noin 20-vuotiaat ja korkeasti koulutetut. 30 prosenttia vastaajista kertoi lukeneensa itsetuntemusta ja henkisyyttä edistävää kirjallisuutta viiden viime vuoden aikana, ja yli kaksi kolmannesta sanoi saaneensa siitä oppia, jota nyt soveltaa arkipäiväänsä.

Lue seuraavaksi