Hallitus joutuu päättämään pakkokuntaliitoksesta Satakunnassa

Lavian kunta on ajanut itsensä tilanteeseen, jossa se joutunee valtion pakkoliitospäätöksen kohteeksi. Lavia itse haluaisi valtiovarainministeriön kannattaman Porin sijasta Kankaanpäähän, mutta Kankaanpää ei halua Laviaa.

Kotimaa
Lavian vaakuna
Antti Laakso / Yle

Pienen pohjoissatakuntalaisen Lavian kunnan tulevaisuudesta on tullut eriskummallinen soppa. Alle 2 000 asukkaan kunnan valtuusto päätti keskiviikkona illalla kannattaa liitosta Kankaanpäähän, mutta Kankaanpää päätti samaan aikaan, että se ei halua Laviaa.

Laviasta onkin todennäköisesti tulossa ensimmäinen kunta, jossa valtio käyttää kriisikunnan pakkoliitosmahdollisuutta. Valtiovarainministeriön selvitysmies on kannattanut Lavian liittämistä Poriin, joten Suomen hallitus voi tehdä tarvittaessa päätöksen pakkoliitoksesta. Laki pakkoliitosmahdollisuudesta tuli voimaan 2013.

Valtioneuvoston pakkoliitospäätös voidaan tehdä Lavian tapauksessa, vaikka hallitus onkin sopinut, että kaupunkiseutujen pakkoliitoksiin ei ryhdytä. Lavia on toisenlainen tapaus, koska kunta on kriisikunta.

Laviaa ei halua kukaan

Lavia on ajautunut talousvaikeuksiin vanhusvoittoisen ikärakenteensa ja syrjäisen sijaintinsa takia. Valtioneuvoston päätöstä odotetaan viimeistään kesäkuussa, koska liitos Poriin olisi tehtävä vuodenvaihteessa 2015.

Porin valtuusto on myös ilmoittanut, että se ei halua Laviaa. Lisäksi Pori muistuttaa, että Lavian taloustilanne on heikko, joten jos Lavia liitetään Poriin, liitoksen takia Porin pitäisi saada tavanomaista enemmän valtionavustuksia.

Valtioneuvosto voi tehdä myös päätöksen, että se ei liitä Laviaa pakolla Poriin. Tämä olisi kuitenkin erikoinen ratkaisu, koska valtiovarainministeriö ja sen selvitysmies ovat yksissä tuumin katsoneet, että Lavia ei voi jatkaa itsenäisenä.