Oregonissa jälleen mehiläisten joukkotuho

Alle vuosi sitten osavaltiossa löydettiin 50 000 parkkipaikalle kuollutta kimalaista. Kuolinsyyksi määriteltiin tuholaistorjunta-aineet, joita käyttänyt yhtiö sai sakkorangaistuksen.

luonto
Mehiäläisiä pesässä
Minna Aula / Yle

Yhdysvalloissa Oregonin osavaltion maanviljelysviranomaiset tutkivat ehkä jopa tuhansien mehiläisten joukkokuolemaa. Kuollut mehiläisparvi löytyi läheltä moottoritietä. Tapaus on Oregonissa jo toinen vuoden sisällä sattunut mehiläisten joukkokuolema.

Viranomaiset kertoivat keskiviikkona, että he eivät päässeet ajoissa tapahtumapaikalle voidakseen olla varmoja mehiläisten tarkasta lukumäärästä. Kyseessä on kuitenkin saattanut olla tuhansien yksilöiden parvi.

Paikallisen uutiskanavan raportoimien silminnäkijähavaintojen mukaan tiellä ja sen pientareilla oli sunnuntaina tuhansia kuolleita mehiläisiä.

Mehiläisten joukkokuolemista on viime vuosina raportoitu ympäri maailman. Yhdysvalloissa kasvattajien ylläpitämiä mehiläispesiä oli vuonna 1940 noin 5 miljoonaa, mutta nykyään lukumäärä on vain puolet siitä. Mehiläiset ovat tärkeitä maataloudelle, sillä ne pölyttävät kasveja ja auttavat siten niitä lisääntymään.

Toistaiseksi joukkokuolemia on ollut vaikea selitää, joskin useissa tapauksissa syyksi on epäilty maanviljelyksessä käytettyjä torjunta-aineita. Oregonin uusimmassa tapauksia jäämiä torjunta-aineista ei kuitenkaan ole löydetty. Oregonin osavaltion yliopistoon on lähetetty näytteitä tautien etsimiseksi.

Viranomaisten mukaan on mahdollista, että parveilevat mehiläiset ovat kuolleet törmäyksissä autojen kanssa.

Lähteet: AP