1. yle.fi
  2. Uutiset

Maijala: Valtio petti taas sodankyläläiset

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) paheksuu syvästi Puolustusvoimien päätöstä lopettaa yhteistyö Comfortan kanssa Sodankylässä. Sopimuksen loppuminen uhkaa tuoda potkut jopa 18 työntekijälle. Jatkossa Puolustusvoimat aikoo hoitaa vaatetushuoltonsa Mikkelin ja Säkylän vaatetuskorjaamolla.

politiikka
Eeva-Maria Maijala
Jyrki Lyytikkä / Yle

– Sodankylää on viime vuosina koetellut niin keskittämispolitiikka kuin hallitsemattoman kilpailutus, jonka seurauksena työpaikkoja on lähtenyt. Sodankylähän menetti liikenteen turvallisuuvirasto Trafin puhelinpalvelun työpaikat reilu vuosi sitten, kun Espanjassa toimiva yritys voitti tarjouskilpailun. Valtion toimintojen muutama vuosi sitten tehdyt uudelleenjärjestelyt näyttävät ajautuvan Sodankylässä karille, mitä on tulossa seuraavaksi, Maijala kysyy.

Savukoskelaisen kansanedustajan mielestä Comforta on hyvä esimerkki siitä, miten valtion ja yksityisten tarvitsemia palveluja on voitu hoitaa yhdessä ja lähellä palvelun tarvitsijoita.

– On väärin, että kunnan pitää nyt rakentaa yritykselle uudet tilat. Yritys luotti valtioon ja Puolustusvoimien kumppanuusstrategiaan kirjattuun tahtotilaan hankkia tekstiilihuolto yksityissektorilta. Tällainen valtion toimintapolitiikka ei saa jatkua.

– Jääkäriprikaatin toimintaa on tarkoitus kehittää, sen merkitys Pohjois-Suomen turvaajana on koko ajan suhteessa kasvanut. Tässä vaiheessa olisin kuvitellut, että kehittyvän varuskunnan ympärille luodaan entistä voimakkaampi tuki- ja palveluverkosto. Comfortan vaatehuolto oli hyvä esimerkki siitä, miten varuskunta palvelee omalla osallaan myös lähiseudun muita palvelun tarvitsijoita.

– Heitän armeijalle haasteen, että se kertoo miten se aikoo kehittää toimintaansa Sodankylässä yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Säästöt olivat tyhjästä vedetty väite. Nykyistä tehokkaammin ja edullisemmin ei armeija pysty vaatehuoltoaan järjestämään, Maijala väittää.

Lue seuraavaksi