Koneen Ehrnrooth: Suomi tarvitsee vielä paljon lisää investointeja

Koneen uuden toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin mukaan teollisuuden palveluliiketoiminnan kehittyminen vaatii teollisen pohjan. Ehrnrooth sanoo, että investointien saaminen riippuu Suomen kilpailukyvystä.

Kotimaa
Henrik Ehrnrooth.
Hissiyhtiö Koneelta saatiin jälleen eilen loistava alkuvuoden tulos. Millainen mies täyttää Matti Ala-Huhdan isot saappaat?

Hissiyhtiö Koneen toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin mukaan suomalaisen palveluviennin kannalta on tärkeää, että teollisuus investoi Suomeen.

– Se, että teollisuusyritykset rakentavat palveluita vaatii myös teollisen pohjan, Ehrnrooth sanoi Ylen aamu-tv:n haastettelussa torstaina.

Palvelut voivat Ehrnroothin mukaan olla tärkeä lisä Suomen kasvuun, mutta tuskin ainoa ratkaisu. Hän muistuttaa, että iso osa teollisuuden palveluista kehitetään Suomessa, mutta tehdään paikallisesti kohdemaassa.

Ehrnroothin mukaan tarvitaan vielä paljon lisää investointeja, jotta Suomi saataisiin nousuun. Se taas vaatii, että Suomen kilpailukyvyn uskotaan olevan tulevaisuudessa vahva.

– Tällaista luottamusta ei oikein löydy tällä hetkellä. Kyse on tuottavuudesta, mutta myös työmarkkinajoustavuudesta, Ehrnrooth sanoo.

Ehrnrooth pitää tärkeänä, että Suomessa panostetaan koulutukseen. Se on hänen mukaansa ainoa tapa, jolla Suomi voi pärjätä kansainvälisessä kilpailussa.

– Olemme lisänneet henkilökuntaamme Suomessa viime vuosina varsinkin niillä alueilla, joilla tarvitaan osaamista. Olemme nähneet, että osaavia suomalaisia löytyy.

Kone tähyää jo Afrikkaan

Koneen näkymät yhtiölle keskeisillä Kiinan markkinoilla näyttävät Ehrnroothin mukaan edelleen hyviltä, vaikka Kiinan talouskasvu onkin hidastunut.

Samalla Kone tähyää jo kohti Afrikkaa. Ehrnroothin mukaan Afrikka on vielä pieni hissi- ja liukuporrasmarkkina, mutta markkina-asemia kannattaa rakentaa jo nyt.

– Kaupungistumisen kasvu on Afrikassa huomattavasti voimakkaapaa kuin Aasiassa, jos katsotaan 30 vuotta eteenpäin, Ehrnrooth kertoo.

Intiassa on Ehrnroothin mukaan taloudellista epävarmuutta. Kone seuraakin nyt, miten Intian parlamenttivaalit vaikuttavat maan talouden vakauteen. Epävarmuudesta huolimatta Koneen markkinat Intiassa ovat jatkaneet kasvuaan. Kehityksen taustalla on Ehrnroothin mukaan kaupungistuminen.

Ukrainan kriisin vaikutus Koneelle on ollut vähäinen, koska Venäjän osuus Koneen myynnistä on suhteellisen pieni.

Ehrnrooth aloitti Koneen toimitusjohtajana huhtikuun alussa.