1. yle.fi
  2. Uutiset

Perinnekartta kertoo kylän tarinat sukupolvelta toiselle

Paltamon lukio on toteuttanut yhdessä viiden paltamolaiskylän kanssa perinnekartta-kokonaisuuden. Uusien karttojen sisällöstä ovat päättäneet kyläläiset ja kuvituksesta ovat vastanneet opiskelijat kuvaamataidon opettajansa johdolla.

ilmiöt
Terttu Väisänen, Pia Väisänen, Hanna Karppinen, Annukka Heikkinen ja Tomi Kemppainen kuvisluokassa perinnekartat käsissään.
Kata Laurikainen / Yle

Paltamon lukio on ollut mukana ekomuseo-hankkeessa vuodesta 2012.

Opiskelijat ovat parin vuoden aikana päässeet osallistumaan niin perinneruoka- kuin pärekattokurssillekin, jauhaneet jyvät jauhoiksi myllyssä, ja matkanneet Italiaankin oppimaan sikäläisiä perinteitä.

Viimeisin ja tärkein yhteiseen tekemiseen pohjaavista ekomuseo-projekti -kokonaisuuksista on ollut toteuttaa yhdessä paltamolaiskylien kanssa perinnekartat.

Karttojen tarkoitus on opastaa kävijät ja kyläläiset mielenkiintoisiin paikkoihin sekä tutustuttaa paikallisiin tapoihin ja tarinoihin.

Karttakohteet kyläläisiltä

Vaarankylän kylätoimikunnan puheenjohtaja Terttu Väisänen on ollut mukana suomalais-italialaisessa ekomuseo-hankkeessa alusta asti. Väisänen oli mukana myös esiselvitysvaiheessa, jolloin hän kävi tutustumassa italialaisten jo toteuttamiin perinnekarttoihin. Hankeen saavuttua Paltamoon alkoi pitkä pohdinta karttamerkinnöistä.

– Lähdimme kaikilla hankkeessa mukana olevilla kylillä miettimään mitä tärkeitä asioita, ihmisiä, paikkoja ja tapahtumia missäkin on ollut. Monien palaverien ja tapaamisten jälkeen päädyimme näihin, jotka nyt komeilevat kartoilla, kertoo Terttu Väisänen.

Paltamon Vaarabkylän perinnekartta.
Vaarankylän perinnekartta.Kata Laurikainen

Paltamolaiskylistä perinnekarttansa ovat saaneet Mieslahti, Melalahti, Hakasuo, Vaarankylä ja Kiehimä eli keskustan alue. Karttoihin on merkitty vain sellaisia kohteita ja asioita, joita itse kyläläiset pitävät tärkeinä.

Kartoissa on mukana esimerkiksi sellaisia kohteita, joissa ei ole kuin kivijalka paikalla, mutta johon liittyy paljon tarinoita ja muistoja.

Terttu Väisänen

– Kartoissa on mukana esimerkiksi sellaisia kohteita, joissa ei ole kuin kivijalka paikalla, mutta johon liittyy paljon tarinoita ja muistoja. Kun vielä saamme näistä kartoista digitaaliset versiot, niin kartan tutkija pääsee tutustumaan klikkailemalla paremmin kyseisiin tarinoihin, Väisänen selittää.

Perinnekartoista voi löytää myös kunkin kylän kalastus-, metsästys- ja laavupaikat sekä uimapaikat ja patikkareitit.

Kuvitukset karttakurssilla

Kyläläisten päästyä yksimielisyyteen karttoihin tehtävistä merkinnöistä, projekti siirtyi Paltamon lukion hoiviin. Lukiossa toteutettiin kuvaamataidon soveltava kurssi: karttakurssi.

– Aivan ensimmäisenä suunniteltiin ja piirrettiin yleiset karttamerkit kaikkien kylien karttoihin. Sitten ruvettiin piirtämään erilaisten kuvamateriaalien pohjalta kyläläisten valitsemia kohteita. Ne saattoivat olla rakennuksia, henkilöitä, luontokohteita ja vaikkapa tarinoita. Joissakin tilanteissa jouduttiin kyllä taiteilemaan ihan mielikuvan pohjalta, koska kaikesta ei ollut edes kuvamateriaalia olemassa, kertoo kuvaamataidon opettaja Pia Väisänen.

Hakasuolta kotoisin oleva 3. vuosikurssin opiskelija Hanna Karppinen sai piirrettäväkseen erityisesti oman kylänsä perinnekartan kohteita.

– Piirsin toki kaikilta kyliltä jotakin, mutta enimmäkseen Hakasuolta. Minulle lankesi varsinkin luontokohteita. Oli todella kiva piirtää juuri itselleen lähellä olevia asioita ja kohteita. Opin karttakurssilla paljon, Hanna Karppinen kertoo.

Yksityiskohta Paltamon Hakasuon perinnekartasta.
Yksityiskohta Hakasuon perinnekartasta.Kata Laurikainen / Yle

Karttakurssilla mukana ollut 2. vuosikurssin opiskelija Tomi Kemppainen odottaa innolla näkevänsä, mihin kaikkialle itsekuvitetut kartat vielä päätyvätkään.

– On jännittävää nähdä, mitä näillä tapahtuu. Ehkä parin vuoden päästä päästään hämmästelemään laajemminkin, mitä tulikaan tehtyä, Tomi Kemppainen sanoo.

Perinnekarttoja tullaan saamaan näkyville ainakin erilaisiin info-pisteisiin esimerkiksi tienvarren pysähdyspaikoille Paltamon ympäristöön, ja niistä toteutetaan myös digiversiot verkossa tutkittaviksi. Karttojen opetuskäyttöäkään ei ole suljettu mahdollisuutena pois.

Lue seuraavaksi