Rakennussuojelun palkinnot Kajaaniin ja Kalajoelle

Vuoden 2014 Viisikanta-rakennussuojelupalkinnot menevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Maakuntien kulttuuriympäristötoimikunnat myönsivät palkinnot Kalajolle Tyngän myllylle ja Kajaaniin Ensilän kartanolle.

kulttuuri
Ensilän kartanon päärakennus Kajaanissa.
Jarkko Remahl / Yle

Vuoden 2014 Viisikanta-rakennussuojelupalkinnot (siirryt toiseen palveluun) jaetaan torstaina Oulussa rakennetun ympäristön hoidon hyvästä esimerkistä. Kiitosta saa tällä kertaa Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella sijaitseva Tyngän Mylly ja Kainuussa kajaanilainen Ensilän kartano.

Molemmat kohteet on kunnostettu alkuperäisiä, 1900-luvun alkupuolen rakennuksia kunnioittaen. Tyngän mylly on Suomen ainoa edelleen toimiva osuuskuntamuotoinen mylly. Ensilän kartano puolestaan on asuinkäytössä.

Kajaanilaisen Paavo Enrothin omistuksessa olevaan Ensilään kuuluu päärakennuksen lisäksi tiilinavetta ja rankorakenteinen talousrakennus.

Kajaanilaisen Ensilän kartanon navetta.
Ensilän kartanon navetta.Jarkko Remahl / Yle

Päärakennuksen suunnitteli aikoinaan tamperelainen rakennusmestari Heikki Tiitola ja talousrakennuksen kajaanilainen arkkitehti Eino Pitkänen. Ensilän nykyinen isäntä Paavo Enroth pitää palkinnon saamista suuresti arvossa.

-Se on merkittävä asia. Siitä huomaa, ettei työtä ole tehty turhaan. Kun kunnostustyötä on nyt tullut tehtyä yli 20 vuotta, niin kyllä se on kannustuspalkinto.

Päärakennus kunnostettiin asuinkäyttöön jo 1990-luvun alussa Enrothin toimesta, ja navettaa on kunnostettu vähitellen 2000-luvun puolella niin ikään Enrothin toimesta, kun rakennus siirtyi hänen hallintaansa. Tilan uuteen kukoistukseensa saaminen vaati Enrohtin mukaan kovaa työtä.

-Varsinainen tilanpito loppui 60-luvun puolivälissä, jonka jälkeen päärakennus jaettiin erillisiksi asunnoiksi, joissa asui vuokralaisia. 90-luvun alkupuolella pihapiiri oli varsinainen rytöläjä, pihat olivat metsittyneet, tontilta löytyi roskaa aina muovipusseista viinapulloihin ja auton akuista pyörien ja autojen raatoihin. Lisäksi navetan ympäristössä oli rakennusjätettä ja kaatuneita puita. Kunto oli suoraan sanoen lohduton.

Navetan tiiletkin ovat kajaanilaista tekoa.
Ensilän tiiletkin ovat kajaanilaista tekoa.Jarkko Remahl / Yle

Ensilä on arvioitu historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Tänään Enrothille myönnettävän rakennussuojelupalkinnon perusteissa kiitelläänkin Ensilän pihapiirin alkuperäisessä asussa säilytettyjen rakennusten esimerkillisestä korjaustyöstä.

-Tämä on ollut eräänlainen elämäntyö. Ostin navetan vuonna 2003 ja sen korjauksessa kului kaksi vuotta, päärakennukseen on tehty lukuisia korjauksia vuosien mittaan. Tänne on esimerkiksi rakennettu alkuperäistä tyyliä jäljittelevät kaakeliuunit, jollaisia rakennuksessa oli aiemmin ollut, Paavo Enroth kertoo.