Partio etsii maahanmuuttajia ja teinejä

Partio on nyt suosittua, mutta mukaan halutaan myös teini-ikäisiä sekä maahanmuuttajia. Aktiiviharrastajien mukaan on valitettavaa, että monet jättävät partion nuorina aikuisina.

ilmiöt

Partiolaiset haluavat joukkoonsa nuoria aikuisia ja maahanmuuttajia. Vaikka partiotoiminta on yhä suositumpaa, harrastuksen pariin ei välttämättä löydetä enää teini-iässä.

Partiolainen, 16-vuotias Aada Segerstöm luettelee harrastuksensa hyviä puolia:

– Mä olen oppinut purjehtimaan, päässyt vaeltamaan Lappiin ja kohta olen lähdössä ulkomaille.

Aadan partiotoveri, 18-vuotias Aapo Rainio keksii lisää positiivista sanottavaa harrastuksesta, jolla on nykyään jo noin 65 000 jäsentä.

– Oppii johtamista ja erilaisia projekteja. Itse olen tehnyt kuvaushommia, jotka esimerkiksi viime kesänä poikivat minulle kesätyön.

Partio on nyt in. Esimerkiksi Helsingissä harrastus on saanut reilussa vuodessa 1700 uutta jäsentä. Pihtiputaan lukioon puolestaan ollaan perustamassa omaa partiolinjaa. Harrastus näkyy syksyllä myös televisiossa, Yle TV2 alkaa elokuussa esittää Partiomestari-sarjaa.

Vanhan uudistuttava

Aktiiviharrastajien mukaan on valitettavaa, että monet jättävät partion nuorina aikuisina.

– Teini-ikäisten pysymistä partiossa voisi yrittää parantaa tarjoamalla enemmän kohdistettua ohjelmaa, sanoo Aada Segerström.

Aapo Rainio toivottaisi tervetulleeksi lisää maahanmuuttajia.

– Suomessa on paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria, joille haluaisimme erityisesti tarjota partiota.

Kuluvalla viikolla Suomessa vietetään Partioviikkoa. Partioviikon projektijohtaja Jonni Ahonen tunnustaa, että maahanmuuttajien houkutteleminen riveihin on vaikeaa.

– Se on yksi tärkeimmistä kysymyksistämme, ja työ on aloitettu: Nykyään myös partioon kuulumattomat ovat tervetulleita tapahtumiimme, lisäksi esimerkiksi Helsinkiin on perustettu englanninkielinen lippukunta.

– Eikä se tosiaan riitä, että saamme ihmiset liittymään partioon – meidän on myös saatava harrastajat pysymään partiossa.

Ahonen mainostaa partion monipuolisia tapahtumia kädentaitotöistä vaellukseen. Hänen mukaansa partiota on vaikea pukea yhdeksi iskulauseeksi: siihen kannattaa tutustua itse.

18-vuotias Aapo Rainio haluaa hälventää harrastuksen uskonnollista leimaa.

– Vaikka seurakunta on monen partiolippukunnan taustayhteisönä, se ei tarkoita, että partio olisi joku uskonnollinen salaseura.

Ylen tv-sarja esittelee nykyaikaisen partion

TV2:lla elokuussa alkava Partiomestari-sarja pyrkii antamaan partioharrastuksesta ajantasaisen kuvan.

Partiojohtaja-verkkolehden haastattelussa Suomen Partiolaisten kasvatuspäällikkö Timo Sinivuori toivoo, että ohjelma muuttaisi harrastukseen liittyviä mielikuvia myönteisemmiksi.

Sarjassa kymmenen eri ryhmää kisaa partiotaidoillaan.