1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsingin Juhlaviikoilla tähtiä ja joukkojen yhteisyyttä

Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa on tarjolla sekä kansainvälisten tähtien esityksiä että festivaalien vieraiden osallisuutta tapahtumaan. Juhlaviikot näkyvät entiseen tapaan laajalti kaupunkikuvassa.

Back to Back Theatre. Kuva: Jeff Busby

Monitaidefestivaalin tarjonnassa on kansainvälisiä tähtiä kuten Laurie Anderson, Kronos Quartet -jousikvartetti ja kapellimestari Daniel Barenboim, meksikolaisamerikkalaisen chicano-kulttuurin kärkinimi Los Lobos sekä kaikkien aikojen rock-rumpali Ginger Baker.

Festivaali tarjoaa katsauksen suomalaisten taiteilijoiden kansainväliseen menestykseen. Mukana ovat mm. Tero Saarinen, Esa-Pekka Salonen, Karita Mattila, Kimmo Pohjonen ja Kristian Smeds.

Juhlaviikoilla tarkastellaan myös vallankäyttöä rakennetussa ympäristössä. Taiteiden yönä kaupunkilaiset pääsevät rakentamaan pahvista kiistanalaisia rakennushankkeita, vaikkapa Guggenheim-museota tai Keskustakirjastoa. Näkyvin osa Juhlaviikkoja on Kansalaistorilla. Juhlaviikot tuo alueelle KoeHelsinki-kaupunkikeitaan. Se on kaikille avoin festivaalipuisto täynnä taidetta ja elämyksiä - suurelta osin ilmaista ohjelmaa.

Teatterissa syrjintää ja erilaisuutta

Teatterissa päävieras on australialainen Back to Back Theatre. Ryhmä tarkastelee yksilön oikeuksiin liittyviä kysymyksiä, kuten syrjintää ja erilaisuutta. Kotimaista teatteria edustaa mm. Kristian Smedsin ja Rosa Liksomin Palsa - ihmisen kuva.

Tanssiohjelmassa nähdään Tero Saarinen Companyn uutuusteos MORPHED. Maailman kantaesitystä Suomen Kansallisoopperan päänäyttämöllä juhlistetaan esittämällä teos sinfoniaorkesterin kanssa. Kansallisoopperan orkesteria johtaa teoksen musiikin säveltänyt Esa-Pekka Salonen.

Klassista ja kokeellista musiikkia

Esa-Pekka Salonen esittää Radion sinfoniaorkesterin kanssa helsinkiläisyleisön kuultavaksi harvinaisuuden: johdannon Šostakovitšin aiemmin tuntemattomaan oopperaan Orango.

New Yorkin underground-ikoni Laurie Anderson taas yhdistää voimansa Kronos Quartet -jousikvartetin kanssa. Landfall on musiikillinen tutkimusmatka uuteen.