Hallinto-oikeus: Kukonkoivun moottorirata uhkaa pohjavettä – ympäristölupa nurin

Kukonkoivun jokamiesluokan moottoriradan ympäristölupa meni nurin Vaasan hallinto-oikeudessa. Oikeus pitää rataa liian suurena pohjavesiriskinä. Päijät-Hämeen Urheiluautoilijat kummastelee ratkaisua ja harkitsee valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kotimaa
Värikkäitä jokamiesluokan autoja.
Joensuun Urheiluautoilijat ry

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Hollolan Kukonkoivun moottoriradan ympäristöluvan. Oikeus perustelee ratkaisuaan ennen kaikkea moottoriradan käytön muodostamilla riskeillä tärkeällä ykkösluokan pohjavesialueella.

Hallinto-oikeuden mielestä ympäristöluvan hakijan eli Päijät-Hämeen Urheiluautoilijoiden esittämillä suojaustoimilla tai -rakenteilla ei voida estää tarpeeksi hyvin pohjaveden pilaantumisvaaraa.

Lahden seudun ympäristölautakunta myönsi jokamiesluokan ajoharjoittelu- ja kilparadalle luvan toissa vuoden joulukuussa, mutta sekä Hämeen Ely-keskus että Hollolan ympäristöyhdistys valittivat luvasta.

Kukonkoivussa on yli 700 metriä pitkä ja osittain päällystetty moottorirata, jolla on toimintaa vuosittain noin 35 päivänä.

Lupakiista jatkuu KHO:ssa?

Päijät-Hämeen Urheiluautoilijat on tuohtunut hallinto-oikeuden päätöksestä evätä Kukonkoivon moottoriradan ympäristölupa.

Tässä näperrellään kuin hyttysenkakan kanssa erämäässä, kun todelliset riskit jäävät olemaan.

Tapio Tuominen

- Tässä näperrellään kuin hyttysenkakan kanssa erämäässä, kun todelliset riskit jäävät olemaan. Kukonkoivun aluetta halkovaa valtatie 12:ta pitkin kulkee vuorokaudessa tuhansia autoja ja satoja tonneja vaarallisia aineita eikä sitä pidetä riskinä, mutta se sitten on (riski) kun moottoriradalla järjestetään vuodessa pari kilpailua, ihmettelee Urheiluautoilijoiden hallituksen jäsen Tapio Tuominen.

Yhdistys muistuttaa, että Kukonkoivu on ensimmäisiä moottoriratoja, jossa on kerätty talteen mahdollisesti maahan päässeitä vaarallisia aineita. Sen mukaan myöskään maaperä- ja pohjavesinäytteissä ei ole merkkejä vaarantumisesta.

Yhdistys päättää lähiaikoina, aikooko se tehdä valituksen hallinto-oikeuden päätöksestä.