1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kansainvälisyys kiehtoo nuoria - partion suosio kääntyi nousuun

Partioaate nauttii suosiosta hiljaisempien vuosien jälkeen. Kansainväliset kokemukset ja ystävyys motivoivat harrastuksen pariin.

Hertta Korhonen ja Katriina Kukkonen kertovat saaneensa partiosta ystäviä ja kansainvälisiä kokemuksia. Mukana leireillä on maskotti Mainio Matkaaja. Kuva: Yle Oulu / Tanja Hannus

Partioon kuuluvien määrä on kasvussa. Esimerkiksi Pohjanmaan alueella partiolaisten määrä on viime vuosina noussut 11 prosenttia. Helsingissä partioon on vuoden aikana liittynyt 1700 uutta jäsentä.

Partioviikkoa viettävät, innokkaat oululaiset partiolaiset Hertta Korhonen ja Katriina Kukkonen kertovat, että partiossa voi tehdä sellaista, mitä ei normaalissa elämässä koskaan tulisi tehtyä. Eri-ikäisille partiolaisille räätälöidään ikäkauteen sopivaa ohjelmaa.

– Olen saanut johtaa ryhmää ja järjestää erilaisia tempauksia, kuten varata Rotuaarin hyväntekeväisyystapahtumaa varten, Katriina kertoo.

– Vesitornista köydellä lasekeutuminen ja 1000 ihmisen allasbileet ovat jääneet myös mieleen, Hertta hymyilee.

Kansainvälisiä kokemuksia

Kumpikin nuorista naisista kehuu saaneensa partion kautta uusia ystäviä ja kansainvälisiä kokemuksia, joita ei olisi muuten mahdollista saada.

Muutama vuosi sitten Ruotsissa 40 000 muun, ympäri maailmaa paikalle tulleen nuoren partiolaisen kanssa vietetty aika säilyy mielessä.

– Ensi vuonna Suomesta lähtee 1000 partiolaista Japaniin. Ehkä lähden mukaan, Hertta hymyilee.

Yhtenäisyyttä ja yhteishenkeä

Partiolaisten kantama huivi merkitsee yhtenäisyyttä ja yhteishenkeä. Eri lippukunnilla on eriväriset huivit. Väri voi olla mikä vain pinkistä harmaaseen.

– Huivi on meidän juttumme ja sillä näytämme maailmalle, että olemme partioilaisia. Huivia voi käyttää aina, kun on partiossa tai haluaa näyttää toisille, että kuuluu partioon kertovat harmaan ja sinisen huivin kantajat.

Mukana reissaa myös Mainio Matkaaja -maskotti. Mainion kanssa valmistaudutaan esimerkiksi leireille, joilla ruokaa valmistetaan itse.

– Ensi talven leireille otetaan mukaan esimerkiksi omatekoiset jäänaskalit, Hertta ja Katriina kertovat.