Hämeenlinnalla on unelma: poliittinen puhe eroon paperinmausta

Poliittisen puheen yliannostuksen vaara on suuri, kun vappupäivä ja eurovaalit lähestyvät. Hämeenlinnassa halutaan kehittää poliittista puhumista entistä paremmaksi ja kiinnostavammaksi. Poliittisen puheen päivänä kesäkuussa ei puhuta ohutta yläpilveä suoraan paperista, vaan poliitikoilta odotetaan rohkeaa heittäytymistä ja persoonaa peliin.

politiikka
Martin Luther King.
Martin Luther King.Reuters / Nationar Archives

Poliittinen puhetaito halutaan nostaa sille kuuluvaan arvoon Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio kaipaa elävää keskustelua valtuustosaleihin.

– Me olemme hyviä väittelemään kirjoittamalla, mutta ehkä nyt on aika debatoida ja tarttua siihen, mitä toinen sanoo ja jatkaa siitä. Yhdessä keskustellen syntyy paras mahdollinen lopputulos, sanoo Rautio.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki tunnetaan myös teräväkynäisenä toimittajana.

– Angloamerikkalaisessa maailmassa puheella vaikuttamisen taito on aika paljon kehittyneempää kuin meillä Suomessa. Me haemme niitä parhaita ateenalaisen demokratian perinteitä, että saataisiin valtuustokeskustelu eläväksi ja yleisöä mukaan keskusteluun ja vaikuttamiseen. Demokratian ihanne tapahtuu vuorovaikutteisesti, jolloin mukana ovat kasvojen ilmeet ja eleet ja puheen sävyt – se on ehkä palkitsevampaa kuin väitellä kirjallisesti jossain internetissä.

– Meillä on paperinmakuista, luetaan paperista ja puhutaan toisesta ohi. Otettaisiin kiinni siitä, mitä toinen sanoo, reagoidaan siihen, ja viedään ajatusta eteenpäin, löydetään ehkä sitä kautta kompromissi, yhteinen tahtotila asioista, pohtii Kiemunki.

Ethos, logos, pathos - puhujan luonne, itse puhe ja tunneilmaisu

Puheesta tekoihin: kaikki hämeenlinnalaiset valtuustoryhmät ja vaikuttamisen ammattilaistapahtuma Retoriikan kesäkoulu (siirryt toiseen palveluun) järjestävät 7. kesäkuuta Hämeenlinnassa poliittisen puheen päivän. Kansalaistapahtuma innostaa poliittiseen esiintymiseen, puhumiseen ja vaikuttamiseen. Rohkeutta puhumiseen perää Sari Rautio.

– Meillä on hyviä puhujia. Suljettujen ovien sisällä käydään vilkasta keskustelua, mutta valtuustokeskustelu on liian harjoiteltua ja nuivaa.

Puhetaidon ja retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio toivoo, että Suomessa poliittinen puhe uudistuisi.

– On hienoa, jos poliitikot ja vaikuttajat vapautuvat keskustelemaan niin, että heillä on persoona vahvasti mukana. Jos henkilö on silmin nähden oman asiansa takana, se luo uskottavuutta ja vaikuttavuutta ja myös yleisön kiinnostusta asiaa kohtaan.

– Kiinnostustahan on jo havaittavissa – Hämeenlinnassa on järjestetty julkisia poliittisia debatteja ja ne ovat keränneet väkeä, muistuttaa Mustakallio.

– Politiikasta voi ja saa innostua! Oikeasti, kun ollaan aidosti ihmisinä läsnä, niin ehkä tämä alkaisi kiinnostaa myös kansalaisia, Rautio säestää.

Rinne ja Vapaavuori vastatusten

Mukaan on tulossa kaksi puolueen puheenjohtajakandidaattia, demarien Antti Rinne ja kokoomuksen Jan Vapaavuori, kertoo Kiemunki.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun nämä herrat debatoivat julkisesti keskenään. Vasemmistoliitosta on tulossa Li Andersson ja kristillisdemokraateista Sauli Ahvenjärvi. Keskustalta, perussuomalaisilta ja vihreiltäkin saadaan varmasti kovat nimet paikalle.

Tapahtumassa ratkotaan myös Hämeenlinnan "jäsentenväliset": poliittisista ryhmistä koottujen väittelyjoukkueiden mestari.

Antti Mustakallio kannustaa poliitikkoja heittäytymään.

– Toivon, että poliitikot ovat persoonallaan mukana puheessa ja asiassa, jota tuovat esille. Ihmisellä on omat tunteet ja vakaumus, ja kun ne näkyvät esiintymisessä, se synnyttää kiinnostusta. Silloin puhuja on sanojensa takana ja se herättää meissä kiinnostuksen ottaa kantaa siihen, onko hän oikeassa vai väärässä. Persoonallista heittäytymistä kaipaisin enemmän suomalaiseen poliittiseen puheeseen.

– Martin Luther Kingin I have a dream -puhe oli viime vuosisadan tunnetuimpia ihmisoikeuspuheita: uusia sanontoja ehkä kuullaan sitten 7. kesäkuuta, virnistää Mustakallio.