Pajunkukat tuovat virtaa elämään

Pajujen kukkiminen on selvä merkki keväisen luonnon heräämisestä. Biologi Janne Lampolahden mukaan hyönteiset hakeutuvat nyt näihin kauden ensimmäisiin mesikasveihin ravintoa hakemaan. Hän kuvaakin pajuja elämän sydämiksi tämän hetken suomalaisessa luonnossa.

luonto
Pajunkissoja
Arja Lento / YLE

Kevät käynnistyi Suomessa vauhdilla jo maaliskuussa, mutta vauhti on hieman hidastunut huhtikuun aikana. Lounais-Suomessa normaalista vuositahdista ollaan vain muutamia päiviä edellä, kertoo porilainen biologi Janne Lampolahti. Hänen mukaansa kevään tulon huomaa erityisesti pajujen kukinnassa.

– Pajut alkoivat kukkia pääsiäisenä ja se onkin oikeastaan tärkein asia, mitä luonnossa nyt tapahtuu. Paju on ainoa mesikasvi, mitä nyt on tarjolla. Kaikki hyönteiset hakeutuvat pajuihin polttoainetta hakemaan ja linnut puolestaan saavat ravintoa näistä hyönteisistä. Pajuissa käy nyt kova kuhina, Lampolahti kertoo.

Lampolahden mukaan erityisesti kukkiva raita on komea näky.

– Esimerkiksi kymmenmetrisessä raidassa voi olla kymmeniätuhansia kukkia elämää houkuttelemassa. Se onkin sellainen elämän sydän suomalaisessa luonnossa tällä hetkellä.