Urpilainen sairastui - Svenska Yle ei huolinut sijaista studioon

Ruotsinkielinen eurovaalitentti esitetään tänä iltana Yle Fem -kanavalla ilman SDP:n edustajaa.

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen osallistui Elinkeinoelämän järjestöjen EU-aiheiseen puheenjohtajien vaalipaneeliin Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla keskiviikkona 23. huhtikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

SDP ei ole lainkaan edustettuna Yle Fem -kanavan tämän illan vaalitentissä. Tentti on Ylen ensimmäinen eurovaalien puheenjohtajatentti.

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen sairastui migreeniin ja joutui perumaan aamun ohjelmansa, mukaan lukien tentin nauhoituksen kello 11 alkaen. Urpilaisen avustajakunnasta kerrotaan, että SDP yritti tarjota Urpilaiselle tenttiin sijaista, mutta ruotsinkielinen Yle ei kelpuuttanut sijaisia.

Yle Fem -kanavan vaalitentin tuottaja Mattias Fagerholm perustelee SDP:n pois jättämistä Svenska Ylen johdon linjauksella, että tenttiin otetaan vain puheenjohtajat.

Fagerholmin mukaan sekä keskusta että kristillisdemokraatit olivat yrittäneet aiemmin vaihtaa puheenjohtajansa tilalle tenttiin toisen henkilön. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei ollut halunnut tulla keskusteluun, ja Päivi Räsäsellä ilmoitettiin olevan työeste.

Toimituksessa epäiltiin, että puolueet yrittivät vaihtaa puheenjohtajan tilalle sujuvampaa ruotsia puhuvan edustajan, vaikka tentissä saa vastata myös suomeksi. Koska toimitus kuitenkin linjasi, että tentti on vain puheenjohtajille, molempien puolueiden puheenjohtajat tulivat tenttiin.

Tuottajan mukaan tämän jälkeen ei voitu enää harkita SDP:n puheenjohtajan korvaamista jollakin toisella, vaikka kyseessä olikin sairastuminen.